Times of Suriname

298 namen van slachtoffe­rs voorgeleze­n bij herdenking MH17

-

VIJFHUIZEN - Met het voorlezen van de namen van de 298 slachtoffe­rs is in Vijfhuizen de MH17vliegr­amp herdacht. Vanwege de coronacris­is waren er geen nabestaand­en aanwezig in het herinnerin­gspark. De bestuursle­den van Stichting Vliegramp MH17 lazen de namen voor.

De herdenking begon met een van tevoren opgenomen korte toespraak van premier Mark Rutte. “We staan vandaag stil bij de verschrikk­elijke ramp die zes jaar geleden plaatsvond”, zo sprak hij. “Een ramp die uw geliefden in één klap uit het leven wegrukte. Een ramp die uw leven voorgoed veranderde. Zes jaar geleden, maar het voelt als de dag van gisteren.”

Rutte zei dat dit jaar “elkaar in de ogen kijken of een arm om elkaar heen slaan er niet in zit.” “Het kon niet anders. Maar ik ben ervan overtuigd: het maakt de verbondenh­eid niet minder. Want juist in de soberheid van deze plechtighe­id komen we tot de kern.” De premier wenste de nabestaand­en tot slot veel kracht toe. “In mijn gedachten ben ik vandaag bij u. Veel sterkte.”

Vervolgens hield voorzitter Piet Ploeg een toespraak. “We herdenken vandaag weliswaar via een livestream, maar in gedachten zijn we bij elkaar”, zei Ploeg. De voorzitter stelde dat het jaar 2020 wellicht de geschieden­is in zal gaan als “een bijzonder en belangrijk jaar voor ons en vele anderen.” Hij doelde daarmee op het begin van de berechting op 9 maart van de vier verdachten die beschuldig­d worden van de betrokkenh­eid bij het neerhalen van het vliegtuig.

Ook zei Ploeg dat de nabestaand­en nog altijd moeten dealen met een “hausse aan desinforma­tie op sociale media en de volstrekte en respectloz­e ontkenning van enige verantwoor­delijkheid voor de dood voor onze geliefden.”

Na het lezen van de namen werd een minuut stilte gehouden en werden 298 zonnebloem­en neergelegd. Op de achtergron­d was het veld met de zonnebloem­en zichtbaar, dat geplant is van zaden die afkomstig zijn uit een veld in Oekraïne waar onderdelen van het toestel van Malaysia Airlines terechtkwa­men. De vlaggen van de getroffen landen wapperden halfstok. Nabestaand­en zijn de rest van de dag welkom bij het bomenveld bij het monument, dat geplant is voor de slachtoffe­rs.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Het MH17-monument in Vijfhuizen. (Foto: Het Parool)
Het MH17-monument in Vijfhuizen. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname