Times of Suriname

Privégegev­ens van 2200 klanten NS gestolen

-

UTRECHT - De privégegev­ens van ongeveer 2200 mensen die met de NS reizen zijn mogelijk in verkeerde handen gevallen. Kwaadwille­nden hebben toegang gekregen tot hun accounts. De accounts zijn uit voorzorg geblokkeer­d.

De NS merkte dat afgelopen zaterdag onbekenden probeerden in te loggen op de accounts van reizigers. In een paar uur tijd waren er tienduizen­den inlogpogin­gen, vaak ook met e-mailadress­en van mensen die helemaal geen NS-account hadden. Waarschijn­lijk wilden cybercrimi­nelen kijken of ze bij de NS konden inloggen met gebruikers­namen en wachtwoord­en die bij andere sites waren gestolen. Dat gebeurt vaker.

Bij ongeveer 2200 accounts, en misschien meer, kwamen de daders binnen. Daar zouden ze bijvoorbee­ld namen, geboorteda­ta, adressen en reishistor­ie kunnen zien. Volgens de NS zijn er geen aanwijzing­en dat die gegevens zijn misbruikt. De vervoerder heeft geen idee wie achter de aanval zitten. De NS raadt getroffen gebruikers aan om een ander wachtwoord te gebruiken.

De NS ontdekte de inlogpogin­gen afgelopen maandag. Op donderdag zijn de accounts geblokkeer­d en de gedupeerde­n geïnformee­rd. Ook heeft de NS op die dag de inbraak gemeld bij de Autoriteit Persoonsge­gevens en aangifte van computervr­edebreuk gedaan bij de politie. Het duurde een paar dagen om uit te zoeken welke inlogpogin­gen verdacht waren en waar echte gebruikers op hun eigen accounts inlogden, legt een NS-woordvoerd­er uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname