Times of Suriname

Queen slaat 100-jarige oorlogsvet­eraan ‘Captain Tom’ tot ridder

-

ENGELAND De Britten hebben een nieuwe nationale held. De Britse koningin Elizabeth heeft de Britse oorlogsvet­eraan Tom Moore, beter bekend als ‘Captain Tom’, tot ridder geslagen. De 100jarige werd daarmee geeerd voor zijn inzameling­sactie tijdens de coronacris­is, waarmee hij tientallen miljoenen euro’s bijeenbrac­ht voor de Britse gezondheid­szorg.

Met de ceremonie hervatte Elizabeth haar officiele ontvangste­n. De 94jarige vorstin was maanden afgescherm­d uit vrees voor een coronabesm­etting. De ceremonie vond plaats op een veld bij kasteel Windsor.

Op beelden is te zien dat de koningin de veteraan in het bijzijn van zijn familie op een schouder tikt met een zwaard. Dat wapen is volgens het paleis nog van haar vader George VI geweest.

‘Captain Tom’ liep eerder dit jaar rondjes in zijn tuin om geld in te zamelen en werd een nationale held. Zijn oorspronke­lijke doel was om voor zijn honderdste verjaardag op 30 april 1.000 pond op te halen, maar het was op zijn verjaardag al 30 miljoen pond (33 miljoen euro). Vliegtuige­n van de Britse luchtmacht vlogen toen over zijn huis en hij kreeg de eretitel van kolonel.

Moore was zeven jaar lang militair en diende in de Tweede Wereldoorl­og en in 1946 in BritsIndië, Birma en Nederlands­Indië. Hij kreeg hoge onderschei­dingen als militair. Na zijn wandelacti­e tekenden meer dan een miljoen mensen een petitie waarin werd opgeroepen om hem tot ridder te slaan.

Ook prees de koningin Moore voor zijn inzet. “Enorm bedankt voor het ongelofeli­jke bedrag dat u hebt opgehaald”, zei Elizabeth volgens de BBC. Moore zou op zijn beurt hebben opgemerkt dat het een heel bijzondere dag voor hem was.

(HLN)

 ??  ?? Thomas Moore (100) en de Queen (94). (Foto: NRC)
Thomas Moore (100) en de Queen (94). (Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname