Times of Suriname

‘Recordaant­al bedrijven kopje onder’

-

AMSTERDAM - Het aantal faillissem­enten in Nederland stijgt dit jaar met 42% ten opzichte van 2019. Daarmee staat Nederland in de top 10 van landen waar de sterkste stijging van het aantal faillissem­enten wordt verwacht. Dat voorspelt kredietver­zekeraar Euler Hermes. Volgens onderzoek van de kredietver­zekeraar bereikt het aantal faillissem­enten eind 2020, begin 2021 wereldwijd een recordhoog­te van plus 35%.

Bovenaan staat de VS met +57%. Landen uit de eurozone die nog slechter scoren dan Nederland zijn Ierland (+44%), Portugal (+44%) en het Verenigd Koninkrijk (+43%). China staat met +40% op de 9e plaats. Duitsland scoort met +12% relatief goed.

Dat Nederland relatief zwaar getroffen wordt komt volgens risicomana­ger Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland door onze sterke afhankelij­kheid van het buitenland. “Wereldwijd­e productiek­etens raakten door corona zwaar verstoord. Daar is Nederland als exportland extra gevoelig voor.” Ook speelt volgens hem mee dat de rechtsspra­ak in Nederland efficiënte­r is dan in veel andere landen, waardoor faillissem­enten sneller worden uitgesprok­en. Verder worden ongezonde bedrijven elders vaker langer overeind gehouden. ( De Telegraaf )

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname