Times of Suriname

Al meer dan 1000 COVID-19 positieve gevallen

-

PARAMARIBO – In Suriname waren er tot en met gistermidd­ag al meer dan 1000 positieve gevallen van COVID-19 getest. Er is nog een dode te betreuren, waardoor het land nu al 21 doden telt als gevolg van het virus. 610 personen zijn al genezen verklaard, 5 liggen op de ICU en 240 personen zijn in quarantain­e geplaatst. Het land telt momenteel 371 actieve cases.

“De meeste nieuwe gevallen die erbij zijn gekomen de afgelopen week, zijn uit het zuid-oostelijk deel van het land. Er is een enorme stijging te merken in het aantal gevallen in Marowijne, met name Albina en Moengo en in de verschille­nde dorpen in het zuidelijk deel van het land in voornameli­jk het Tapanahony­gebied. Ook in Paramaribo is een aantal nieuwe gevallen erbij gekomen en te merken is dat deze voornameli­jk uit gebieden in Zuid-Paramaribo komen”, zei epidemiolo­og

Radjesh Ori op de laatste COVID-19-persconfer­entie van vrijdag.

Infectiolo­og Stephen Vreden zegt dat de toename van het aantal gevallen ook te maken heeft met het feit dat er steeds meer mensen worden getest. “Dus we ontdekken veel meer nieuwe gevallen dan voorheen, omdat er ook veel meer wordt getest. Dit is een goede ontwikkeli­ng, want anders zouden deze gevallen misschien niet ontdekt worden en het is juist goed dat wij steeds meer mensen die dit virus hebben in isolatie plaatsen, zodat verdere verspreidi­ng wordt voorkomen”, zegt Vreden. De infectiolo­og zegt verder ook dat het voorkomen van verdere verspreidi­ng in handen van de mensen zelf is. “De regering, epidemiolo­gen of infectiolo­gen kunnen de verspreidi­ng niet stopzetten of tegengaan, dat kunnen alleen de mensen zelf doen door de maatregele­n van hygiëne, mond- en neusbedekk­ing en afstand bewaren na te leven. Dit is iets dat de mensen heel goed moeten snappen”, zegt Vreden.

De nieuwe minister van Volksgezon­dheid heeft ook aangekondi­gd dat vanaf nu de COVID-19-teller in het land maar een keer per dag zal worden bijgesteld en wel elke dag om 20.00 uur. Ook zal er vanaf nu dagelijks een 'situation report' van de epidemiolo­gen worden geplaatst op de website, zodat iedereen de ontwikkeli­ng van het virus in het land kan blijven volgen.

“Voorlopig blijven ook alle maatregele­n nog van kracht en president Chandrikap­ersad Santokhi zal heel gauw een tvtoespraa­k houden, om een uiteenzett­ing te geven met betekking tot het beleid van COVID19”, zegt minister Amar Ramadhin. De bewindsman verzekert dat de aanpak van COVID19 in het land gegarandee­rd blijft en dat de focus voornameli­jk gelegd zal worden op de bewustword­ing

advertenti­e bij de mensen over het virus. De mensen moeten zich bewust zijn van de gevaren die deze ziekte met zich meebrengt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname