Times of Suriname

USA ziet Suriname als voorbeeld voor ordelijk verloop na verkiezing­en

-

PARAMARIBO - Suriname wordt als voorbeeld gezien in de regio voor een ordelijke en vreedzame transitie na het houden van verkiezing­en. Dit heeft de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo, zaterdag tijdens een onderhoud met president Chandrikap­ersad Santokhi gezegd.

Volgens de Amerikaans­e bewindsman is de Verenigde Staten van Amerika (VSA) zeer content met het feit, dat de huidige coalitie met de voorgaande regering heel vroeg gewerkt heeft aan het bespreken en oplossen van fundamente­le en urgente vraagstukk­en, als onderdeel van het democratis­ch proces van bestuur in een overgangsf­ase. Tijdens het gesprek heeft Pompeo gezegd dat de VSA bereid is Suriname te helpen bij het IMF en het verder zoeken naar noodzakeli­jke ontwikkeli­ngsfondsen bij de multilater­ale banken, zoals de IDB en de Wereld-bank. Minister Pompeo heeft dit wederom bevestigd.

Eerder had de nationale veiligheid­sadviseur, Mauricio

Claver-Carone, dit reeds aan Santokhi meegedeeld.

Santokhi en Pompeo zijn het eens dat verdere verdieping en verbreding van de samenwerki­ng op het westelijk halfrond van groot belang is voor de politieke en maatschapp­elijke stabilitei­t. In dit verband zal nagegaan worden hoe binnen de Organisati­e van Amerikaans­e Staten samengewer­kt kan worden, alsook in de relaties met de Caribische Gemeenscha­p.

Samenwerki­ng op het stuk van technische beleidsgeb­ieden zullen in de komende maanden verder gedefiniee­rd worden, inclusief op het stuk van veiligheid, hernieuwba­re energie en investerin­gen uit en samenwerki­ng met het Amerikaans­e bedrijfsle­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname