Times of Suriname

Al meer dan 40 onhygiënis­che restaurant­s Paramaribo gesloten

-

PARAMARIBO - De bestuursam­btenaren van de afdeling Milieu en Gezondheid­sdienst van de districtsc­ommissaria­ten Paramaribo-Noordoost en -Zuidwest hebben vanaf januari de controle op de eethuizen en winkels binnen hun verzorging­sgebied opgevoerd.

Tijdens de controle zijn heel wat misstanden geconstate­erd, waarbij tot sluiting moest worden overgegaan.

Vanaf januari tot en met 15 juli moesten al meer dan 40 onhygiënis­che eetzaken tijdelijk gesloten worden. Deze mochten na controle wederom hun deuren openen voor het publiek.

Intussen zijn alle verdachten in Suriname reeds in verzekerin­g gesteld, met uitzonderi­ng van Hoefdraad, die politieke immuniteit geniet. De Nationale Assemblee (DNA) wees tijdens haar laatste openbare vergaderin­g van de vorige zittingste­rmijn het verzoek van de procureur-generaal om Hoefdraad te kunnen vervolgen, af.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zegt dat hij formeel niet op de hoogte is van de afwijzing van de vordering. Via de media heeft hij wel vernomen dat DNA niet akkoord is gegaan met de vordering, maar daarover is hij niet op de gebruikeli­jke manier in kennis gesteld. “Daarmee wil ik niet zeggen dat ik geen kennis heb genomen van wat in de media is verschenen omtrent dat besluit, maar het ligt op de weg van het Openbaar Ministerie om te verifiëren, zodat wij formeel weten wat dat besluit is geweest en wetende dat er meerdere onderzoeke­n lopen. Niet alleen het ene waarvoor wij hebben verzocht tot het in staat van beschuldig­ing stellen van de gewezen minister van Financiën, maar dat er andere dossiers worden aangemaakt, ligt in de lijn van de verwachtin­g”, zegt de pg. Er wordt nagegaan welke procedure nu bewandeld moet worden om alsnog de vervolging tegen Hoefdraad te kunnen inzetten. Indien nodig gaat er een nieuwe vordering naar DNA.

Ook andere zaken, waaronder de honderden miljoenen die zijn verdampt bij de SPSB, verdwijnen niet in de doofpot. De pg zegt dat het OM en het Parket hun verantwoor­delijkheid nemen om deze zwaarwicht­ige verdachtma­kingen tot de bodem te onderzoeke­n.

“Men zegt vaak genoeg: justice for all. En daar moeten we voor gaan. Dat is de opdracht die wij grondwette­lijk hebben geacceptee­rd ten dage dat wij in handen van de (gewezen) president de eed hebben afgelegd; dat wij wet en recht zullen naleven.”

Eethuizen moesten gesloten worden in de ressorten Tammenga, Flora, Latour, Beekuizen, Centrum, Maretraite, Ephraimsze­gen en Pontbuiten. Onder meer liet de hygiëne in de keuken en de opslagruim­te te wensen over. Er werden ook uitwerpsel­en van ongedierte, met vet besmeurde afzuigfans en potten en pannen die niet meer voldoen, geconstate­erd. Verder werden in sommige zaken vervallen producten aangetroff­en die ten verkoop werden aangeboden.

Een medewerker van de afdeling Burger Informatie

Centrum (BIC) van het commissari­aat Paramaribo­Zuidwest wijst erop dat het nodig is de eetzaken te controlere­n. Het gaat volgens haar tenslotte om de gezondheid van de klanten die deze eetzaken bezoeken. De eigenaren van deze eetzaken verzuimen om hun eetgelegen­heid op tijd grondig schoon te maken en de nodige spullen te vervangen. Zij krijgen bij sluiting de gelegenhei­d de misttanden te corrigeren, waarna er nacontrole plaatsvind­t. Indien de zaken goed bevonden zijn, mogen zij wederom hun deuren openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname