Times of Suriname

Nerkust huldigt 100-jarige

-

PARAMARIBO - Landveld Rosalina Francina, bekend als ‘Ma Lina’, is op 18 juli 100 jaar geworden. Uit handen van districtsc­ommissaris Mike Nerkust, die de felicitati­es namens president Chandrikap­ersad Santokhi overbracht, ontving zij een gesloten enveloppe. Ze kreeg ook een prachtig bloemstuk van de dc. Met inachtnemi­ng van de COVID-19-maatregele­n, werd het heugelijke feit in aanwezighe­id van familie en vrienden herdacht.

Landveld is geboren op 18 juli 1920 in BovenSurin­ame. Zij is nu de enige van haar generatie. Ma Lina heeft haar jeugdjaren gedeelteli­jk doorgebrac­ht op plantage Ester’s Lust en daarna in Paramaribo. Ze werd door haar ouders naar Paramaribo gestuurd om verder te studeren. Ma Lina heeft de St Annaschool bezocht en afgerond. Voor de vrouw waar Ma Lina verbleef, moest zij werken voor 5 gulden per maand. Haar interesse was om naar een vakschool te gaan om stik- of vlechtles te volgen. Dat was beter betaald. Vanwege omstandigh­eden kon zij niet verder studeren. Vanaf haar 17de jaar begon zij te werken als huishoudst­er en wasvrouw voor vele gezinnen. Ook heeft zij tot aan haar pensioneri­ng acht jaar haar krachten gegeven op de technische school aan de Drambrande­rsgracht als interieurv­erzorgster. Ma Lina is weduwe van Nijman, Alwin Cornelis Davids en heeft 9 kinderen gebaard. Zij kreeg eerst een tweeling, twee zonen, die kort na de geboorte kwamen te overlijden. Daarna werd zij gezegend met zeven kinderen; twee meisjes en vijf jongens. Ma Lina is gezegend met 31 klein-, 35 achterklei­n- en 4 betachterk­leinkinder­en. De jarige was een harde werkster en heeft samen met haar echtgenoot goed voor haar kinderen gezorgd. De kinderen hebben allemaal het middelbaar beroepsond­erwijs gevolgd.

Ma Lina is een lieve moeder, maar ze is ook best streng. Als je niet had gedaan wat ze je had opgedragen, kreeg je ‘billenkoek’. Zij maakt geen onderschei­d tussen jongens en meisjes. Iedereen moet meehelpen om het huishoudel­ijk werk te doen. Ma Lina is ondanks haar hoge leeftijd nog steeds goed bij de tijd. Ze verkeert naar omstandigh­eden nog in goede gezondheid en kan flink babbelen.

De familie is er bijzonder trots op dat Ma Lina met de zegen van de Almachtige de gezegende leeftijd van 100 jaar heeft bereikt en wenst haar meerdere jaren toe in goede gezondheid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname