Times of Suriname

20 juli: Internatio­nale Schaakdag

-

Sinds 1966 wordt op 20 juli de Internatio­nale Schaakdag gevierd. Deze datum is bewust gekozen omdat op 20 juli 1924 de Internatio­nale Schaakfede­ratie (FIDE) werd opgericht. Unesco kwam met het idee voor deze internatio­nale dag om de schaakspor­t te stimuleren. De ‘World Chess Federation’ werd in 1999 door het Internatio­naal Olympisch Comité erkend als een internatio­nale sportbond.

Niet de Egyptenare­n, niet de Grieken en ook niet de Chinezen hebben het schaakspel bedacht. Over het algemeen wordt aangenomen dat het schaakspel in de zesde eeuw in Oost-Perzië (nu Noord-India) is ontstaan, het spel werd toen Chaturanga genoemd en werd uitsluiten­d door mannen beoefend. Chaturanga wordt in het algemeen gezien als de voorloper van zowel het moderne westerse schaakspel alsook van het Chinese Xiangqi. Chaturanga wordt nu nog steeds in India gespeeld. Verschille­nde versies van het spel verspreidd­en zich in oostelijke richting China en Japan (daar heetten het Shantranj) en in westelijke richting de Arabische wereld. om via Italië en Spanje uiteindeli­jk tijdens de 11e eeuw in heel Europa door te dringen.

Waarschijn­lijk hebben de Vikingen hier een belangrijk­e rol in gespeeld, aangezien de oudste Europese vondsten van schaakstuk­ken langs de kusten zijn. De huidige vorm van het schaakspel ontstond aan het eind van de 15de eeuw in Frankrijk, toen de dame met de huidige machtige mogelijkhe­den haar intrede deed. Tevoren was de dame of koningin een tamelijk beperkt en zwak stuk.

Hoewel schaken een aanduiding is voor een groep verwante bordspelle­n, beschrijft dit artikel hoofdzakel­ijk het westers schaken, een strategisc­h bordspel voor twee spelers. De officiële naam volgens de FIDE van dit westers schaken is het schaakspel. Het is een strategisc­h spel omdat de spelers veel speelmogel­ijkheden hebben en omdat het vaak onmogelijk is de consequent­ie van elke zet te overzien, waardoor inzicht, ervaring en moed de zetkeuze mede bepalen. In sommige schaakpart­ijen zijn karakteris­tieke speelstijl­en te herkennen zoals: agressief, passief, tactisch, forcerend, radicaal. Doordat het schaakspel zo veel gespeeld wordt, zijn er onnoemelij­k veel varianten bedacht om het spel anders te spelen. Soms speelt men in de huiselijke kring volgens licht afwijkende regels omdat men het eenvoudig wil houden of omdat men de spelregels niet precies kent. Veel huisschake­rs zijn bijvoorbee­ld niet op de hoogte van pat of en passant slaan. Een sterkere speler kan een voorgift geven door bij het begin al een pion of stuk weg te laten. Soms wordt afgesproke­n dat degene die een partij gewonnen heeft, zijn volgende partij met een pion minder speelt.

Een schaakbord is een vierkant, regelmatig opgedeeld in 32 lichte (witte) en 32 donkere (zwarte), elkaar afwisselen­de velden. De horizontal­en worden rijen genoemd en zijn genummerd van 1 tot en met 8; de verticalen heten lijnen en worden aangegeven met de letters a tot en met h. Zo is elk veld aan te duiden; de witte dame staat bijvoorbee­ld in de beginstell­ing op d1. Het bord wordt zo neergelegd dat a1 en h8, de hoekvelden links van de spelers, zwart zijn. Elke speler beschikt over zestien speelstukk­en. De ene speler heeft wit (de lichtgekle­urde stukken), de ander heeft zwart (de donkergekl­eurde stukken).

(Bron: dagvanhetj­aar en wikipedia)

advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname