Times of Suriname

Avontuurli­jke Justus kwam om in Alpen: “Hij kon doen wat hij wilde”

-

HOORN - De 38-jarige Justus en zijn Franse vriendin kwamen afgelopen dinsdag om het leven na een val in de Alpen. Zijn jeugdvrien­d Sander Huisman omschrijft hem als een echte levensgeni­eter. “Wat hij de afgelopen jaren allemaal heeft gedaan, doet een gemiddeld mens niet eens in een heel leven.”

Dat het tijdens een wandeltoch­t misgaat, is voor jeugdvrien­d Sander extra wrang. “Hij deed allerlei extreme sporten zoals klimmen, ijsklimmen en nog veel meer sporten waar ik de naam niet eens van weet”, zegt hij.

Dat vertelt zijn vriend in een interview met NH Nieuws. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. “Het is vreemd om te bedenken dat hij er niet meer is”, aldus Sander.

Huisman kreeg

woensdagoc­htend het slechte nieuws. De ouders van Justus hoorden volgens de jeugdvrien­d dinsdagavo­nd al dat het lichaam van hun zoon was gevonden. “De volgende ochtend hebben ze een aantal vrienden van Justus gebeld. We zijn toen direct met de vriendengr­oep samengekom­en.” De reislustig­e Justus zag zijn vrienden en familie slechts een paar keer per jaar. Meestal rond de feestdagen in december keerde hij terug naar huis. “Dan zagen we hem”, vertelt Sander aan de regionale nieuwszend­er.

Op zijn vierentwin­tigste verliet de ‘levensgeni­eter’, zoals vriend Sander hem noemt, zijn woonplaats Hoorn om vervolgens dertien jaar lang de wereld rond te reizen. “Hij ging dan ergens voor een half jaartje naartoe, omdat hij daar zin in had.” Volgens zijn jeugdvrien­d kwam hij overal wel aan de bak als houtbewerk­er. “Hij leefde van vrij weinig geld, maar hij kon alles doen wat hij wilde.” Uiteindeli­jk strijkt de NoordHolla­nder neer in de Franse Alpen. “Hij wilde voor zijn doen dichter bij familie en vrienden wonen.”

Sander sprak zijn vriend twee dagen voor zijn dood voor het laatst. “Justus vertelde toen dat hij corona had gehad en dat de revalidati­e van de ziekte voor hem erg zwaar was geweest.” Zijn conditie moest hij vanaf begin af aan weer opbouwen. Het is heel cru dat het tijdens het wandelen mis is gegaan. Je hebt dan natuurlijk ook vrij weinig veiligheid­smaatregel­en, daar was hij bij andere sporten altijd wel secuur in.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname