Times of Suriname

Drugskarte­l Mexico provoceert met beelden zwaarbewap­end ‘leger’

-

MEXICO De Mexicaanse regering is in verlegenhe­id gebracht door een video van het machtigste drugskarte­l in het land. Het beruchte Jaliscokar­tel provoceert op de beelden met een zwaarbewap­end eigen ‘leger’. De video, die veel gedeeld wordt op sociale media, bewijst dat de drugsmaffi­a zich onaantastb­aar acht. Zonder begeleiden­de tekst lijkt de video op een overwinnin­gsfilm van gewone Mexicaanse militairen. Maar in werkelijkh­eid is het een zwaarbewap­ende militie van het Nieuwe Generatie Jaliscokar­tel, het machtigste drugskarte­l van Mexico.

De beelden tonen tientallen zwaarbewap­ende mannen in gevechtskl­eding. Ze poseren met machinegew­eren, helmen en kogelvrije vesten voor een rij militaire pick uptrucks, waarvan sommigen geïmprovis­eerde geschutsko­epels of gepantserd­e platen hebben. De mannen scanderen de naam ‘El Mencho’, bijnaam van hun leider Nemesio Oseguera Cervantes, die vrijdag zijn verjaardag vierde.

Sinds

enkele

jaren

heeft het Jaliscokar­tel de macht overgenome­n van het Sinaloakar­tel van de opgepakte drugsbaron Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, beter bekend als ‘El Chapo’. Het Jaliscokar­tel, dat opereert vanuit de stad Guadalajar­a, is uiterst gewelddadi­g en schuwt de confrontat­ie met de veiligheid­stroepen niet. De afgelopen jaren hebben leger en politie herhaaldel­ijk geprobeerd het bolwerk binnen te dringen en El Mencho op te pakken, maar ze stuitten telkens op de zwaar bewapende milities.

In 2015 schoten de drugsmilit­ies zelfs een legerhelik­opter uit de lucht met een raketwerpe­r tijdens een militaire operatie van de regering. Vorige maand overleefde de politieche­f van MexicoStad ternauwern­ood een aanslag van een moordcomma­ndo van het kartel.

El Mencho heeft duizenden loyale aanhangers die tot aan de tanden gewapend zijn. “Hij heeft een leger van duizenden slechterik­en’’, vertelde Paul Craine, hoofd van de Drug Enforcemen­t Administra­tion (DEA), in 2018 in de New York Post.

“In tegenstell­ing tot de andere kartels functioner­en ze als een paramilita­ire organisati­e. Ze zijn als een ijzeren hand die Jalisco overneemt en wegversper­ringen hebben opgezet om hun macht te tonen.”

Het levensverh­aal van El Mencho is een klassiek voorbeeld van een straatarme zoon van advocadokw­ekers, die de basisschoo­l niet afmaakt en illegaal naar de Verenigde Staten vertrekt. Daar komt hij al snel in de drugscrimi­naliteit. Hij wordt meerdere keren opgepakt en jaren 90 aan Mexico uitgelever­d.

Na zijn vrijlating is hij korte tijd politieage­nt, maar stapt snel over naar het Milenoakar­tel. Hij werkt zich snel op tot de top en geeft leiding aan een moordcomma­ndo. Als de leiders worden opgepakt of gedood valt het kartel uiteen. In 2010 gaat El Mencho verder met zijn eigen Jaliscokar­tel. Inmiddels is het Jaliscokar­tel wereldwijd leidend met tientallen drugsroute­s in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het kartel legt zich vooral toe op de productie en handel in crystal meth en cocaine.

De omzet wordt geschat op 50 miljard dollar. Begin dit jaar werden nog honderden vermeende leden van van het kartel opgepakt.

Na de arrestatie van El Chapo in 2016 sprong El Mencho in het machtsvacu­üm. Hij is nu ’s werelds meest gevaarlijk­e en machtigste kartelbaas. Hij staat in de top van meest gezochte misdadiger­s in de VS. Op zijn hoofd staat een prijs van 10 miljoen dollar. De Mexicaanse autoriteit­en doen onderzoek naar de echtheid van de video. Vooruitlop­end daarop laat regeringsw­oordvoerde­r Alfonso Durazo via Twitter weten niet onder de indruk te zijn. “Geen criminele groep heeft de capaciteit om de federale veiligheid­stroepen met succes te trotseren.”

President Andrés Manuel López Obrador sprak donderdag met Jaliscogou­verneur Enrique Alfaro over de veiligheid­sproblemen in zijn staat. “In het licht van bedreiging­en, intimidati­es, zeggen we tegen gouverneur Alfaro dat hij niet alleen staat. We gaan samen met hem de strijd tegen de misdaad aan.” (HLN)

 ??  ?? Beeld uit de video van het Jaliscokar­tel. (Foto: Het Parool)
Beeld uit de video van het Jaliscokar­tel. (Foto: Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname