Times of Suriname

Corruptiep­roces tegen Israëlisch­e premier Netanyahu start in januari

-

ISRAЁL Het corruptiep­roces tegen de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu gaat volgend jaar januari echt van start. Dan zullen drie keer per week getuigen worden gehoord, heeft een rechtbank gisteren besloten. Netanyahu wordt de eerste Israëlisch­e premier ooit die tijdens een ambtstermi­jn wordt vervolgd.

Zijn advocaten hadden gevraagd om een extra uitstel van zes maanden om zijn verdedigin­g voor te bereiden. Een van hun argumenten was dat het moeilijk is gelaatsuit­drukkingen te interprete­ren als betrokkene­n bij het proces mondkapjes dragen. “Hoe kunnen we een kruisverho­or voeren als ik een kapje draag, de getuige een kapje draagt, en ik niet kan zien of u, Edelachtba­re, boos of blij bent?”, zei advocaat Yossi Segev tegen rechtbankv­oorzitter Rivkah Friedman Feldman.

De voorzitter liet de advocaten van Netanyahu weten dat ze pech hebben als het dragen van een mondkapje in januari nog een vereiste is. De zeventigja­rige Netanyahu werd vorig jaar november in staat van beschuldig­ing gesteld. Hij wordt ervan verdacht dure giften van bevriende miljonairs te hebben aangenomen en zou mediatycoo­ns gunstige regelgevin­g hebben beloofd, in ruil voor positieve berichtgev­ing. Op omkoping staat in Israël een gevangenis­straf tot tien jaar. Fraude en vertrouwen­sbreuk kunnen worden bestraft met maximaal drie jaar in de cel.

Netanyahu ontkent alle aantijging­en en stelt dat het proces pure politiek gemotiveer­de kolder is.

De juridische problemen van Netanyahu zijn een van de oorzaken van recente demonstrat­ies tegen hem en zijn regering, naast onvrede over de aanpak van het coronaviru­s. Het aantal besmetting­en in Israël vertoont momenteel weer een stijgende lijn. De Israëlisch­e politie zette zaterdag waterkanon­nen in om demonstran­ten bij de ambtswonin­g van de premier in Jeruzalem te verjagen. In Tel Aviv blokkeerde­n demonstran­ten wegen en raakten ze slaags met de politie. (NU)

 ??  ?? De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu.
(Foto: RTL Nieuws)
De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu. (Foto: RTL Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname