Times of Suriname

Rwandese vrijwillig­er bisdom aangehoude­n vanwege brand in kathedraal Nantes

-

FRANKRIJK Een Rwandese vrijwillig­er van het bisdom is aangehoude­n voor verhoor vanwege de brand die zaterdagoc­htend een deel van de kathedraal van Nantes heeft verwoest. De man had de sleutels van de SaintPierr­eetSaintPa­ul, maar volgens de openbaar aanklager is het te vroeg om te zeggen of hij iets met de zaak te maken heeft.

Deze Emmanuel bracht de nacht van zaterdag op zondag door op het bureau. De man, een dertiger volgens dagblad

Le Figaro, zou vrijdagavo­nd de kathedraal afsluiten en had alle sleutels van de kerk. De rechercheu­rs wilden weten wat hij vanaf dat moment heeft gedaan en waar hij is geweest. Volgens openbaar aanklager Pierre Sennès is het prematuur om te concludere­n dat hij de brand heeft aangestoke­n en is het logisch om degene die vermoedeli­jk het laatst in de kerk was te horen. Volgens het Openbaar Ministerie zaten er wel enkele tegenstrij­digheden in zijn verklaring.

Om kwart voor acht zaterdagoc­htend werd het vuur in kathedraal opgemerkt. De vlammen sloegen uit de gevel, precies op de plek waar het zeventiend­e eeuwse orgel stond. Het bijzondere instrument doorstond de Franse Revolutie, een bombardeme­nt tijdens de Tweede Wereldoorl­og en een fikse brand in 1972, maar overleefde de vlammenzee van gisteren niet.

Omdat de brand op drie verschille­nde plekken is ontstaan, gaat het Openbaar

Ministerie ervan uit dat het vuur is aangestoke­n. Tussen het orgel en de twee andere haarden meer achter in de kerk ligt bovendien een vrij grote afstand, waardoor het onwaarschi­jnlijk is dat de vlammen zijn overgeslag­en. Maar alle drie de punten liggen vlak bij elektricit­eitsinstal­laties, waardoor kortsluiti­ng nog niet is uitgeslote­n. Emmanuel kwam enkele jaren geleden naar Frankrijk. Het bisdom van Nantes ontfermde zich over de man en ving hem op, zoals vaker gebeurt met vluchtelin­gen en migranten. Hij had een visum en was bezig met het verlengen ervan, wat niet helemaal soepel liep. Een van de geestelijk­en van de kathedraal zei tegen dagblad Le Figaro dat hij zich niet kon voorstelle­n dat deze vrijwillig­er de dader is. “Hij is erg op deze plek gesteld. Het is een plichtsget­rouw man, vriendelij­k en aardig, maar hij zegt weinig. Ik weet dat hij gezondheid­sproblemen heeft en heeft geleden in Rwanda. Hij hielp pater Champenois uit de brand op de zaterdagav­ond, omdat hij geen misdienare­n had.” Deze pater wil niet reageren. (De Telegraaf)

 ??  ?? De schade aan de kathedraal is een dag later nog goed zichtbaar. (Foto: NOS)
De schade aan de kathedraal is een dag later nog goed zichtbaar. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname