Times of Suriname

Waarom is vis gezond?

-

In vis zitten belangrijk­e vetzuren, bijvoorbee­ld omega 3-vetzuren, die u beschermen tegen hart en vaatziekte­n. Ook heeft het eten van visvetzure­n een positief effect op uw bloeddruk. Naast de goede vetzuren, zitten er ook belangrijk vitaminen - zoals B12 en B6 - en mineralen - zoals jodium, fosfor en seleen - in vis. Eigenlijk is vis onmisbaar voor ons lichaam. Daarnaast zit vis ook boordevol eiwitten. Daarom is het belangrijk om vis in uw weekmenu mee te nemen. Zo krijgt u voldoende goede voedingsst­offen binnen die belangrijk zijn voor uw gezondheid.

Alternatie­f: is visolie gezond? Wat nou als u geen vis lust en wel de goede voedingsst­offen binnen wilt krijgen? In dat geval zijn er speciale visoliecap­sules op de markt waar de goede vetzuren, zoals omega-3, EPA en DHA, in verwerkt zijn. U krijgt met deze capsules de vetzuren binnen die u nodig heeft, dus is visolie een gezond alternatie­f wanneer u geen vis lust. Eet u wel graag vis? Dan is het niet nodig om extra visoliecap­sules in te nemen. Door één keer per week 100 gram vis te eten, krijgt u voldoende goede vetzuren binnen. vet en calorieën. Daarom past magere vis binnen een gezonde leefstijl, maar wissel dit wel af met vette vis. Bij een magere vis gaat het vaak om een witte vis.

Gezonde magere vis: kabeljauw, baars, tong, tonijn, schelvis, koolvis en tilapia.

Schaal- en schelpdier­en

Naast vette en magere vis, zwemmen er natuurlijk meer dieren in de zee of in zoetwater. Officieel gezien zijn schaal- en schelpdier­en geen vissen, maar ze worden wel gerekend tot magere vissoorten. Schaal- en schelpdier­en hebben dezelfde positieve effecten op de gezondheid als vette en magere vis, dus passen goed binnen een gezonde leefstijl.

Bevroren vis gezond?

Vrijwel elke vissoort kunt u bevroren kopen, denk aan: kabeljauw, garnalen of inktvis. Bevroren vis is hartstikke gezond en de versheid blijft goed bewaard bij bevroren vis. U kunt dus prima kiezen voor bevroren vis en het is vaak ook nog iets goedkoper dan verse vis.

Vis uit blik gezond?

Sardines, tonijn, forel, ansjovis en ga zo maar door. Er zijn veel vissoorten in blik te koop, maar is vis uit blik gezond? Vis uit blik is hartstikke gezond voor u! Vis uit blik heeft namelijk nog steeds de goede visvetzure­n en is daarom een goede en bewuste keuze.

Gebakken vis gezond?

Gepaneerde vis, bijvoorbee­ld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsst­offen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze. Houdt u toch van een visje uit de pan? Probeer dit dan met zo weinig mogelijk boter of olie te bakken. Daarnaast is vis uit de oven gezond en lekker, dus dit is een goede optie om uw vis eens op een andere manier te bereiden.

(United consumers)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname