Times of Suriname

Kun je het korstje van de kaas wel of niet eten?

-

Kaas wordt gemaakt door aan melk zuursel en stremsel toe te voegen. De eiwitten in de melk klonteren samen waardoor de wrongel ontstaat. Dit is de basis van de kaas. De wrongel wordt in kaasvaten gedaan. Daarna volgt het pekelbad. Het zout geeft de kaas niet alleen zijn typische smaak, maar ook een stevige korst.

Gele coating is niet bedoeld Korsten van brie en om te eten camembert smaken sterk

Voordat de kaas rijpt, wordt op sommige kazen - in ieder geval de meeste Hollandse kazen - een geel laagje aangebrach­t, om te beschermen tegen schimmels en bacteriën. “De gele coating is een soort plastic, polyvinyla­cetaat om precies te zijn”, vertelt Thom Huppertz, hoogleraar zuivel aan de Wageningen Universite­it.

Van deze kazen kun korst eten

Goudse kaas

Edammer kaas

Brie

Camembert

Munster

Morbier.

“Aan de coating is vaak - weliswaar in een lage en veilige concentrat­ie - het schimmelwe­rende middel natamycine toegevoegd. Hoewel het in principe voor de gezondheid weinig kwaad kan om de coating

je de te eten, is het niet de bedoeling. Het is eigenlijk niet meer dan een verpakking. De drogere harde korst onder de coating kun je wel eten.”

Buitenland­se kazen hebben wél eetbare korst

Maar geldt dit ook voor de harde korst van buitenland­se kazen, die meestal geen coating hebben? “De korst van de meeste buitenland­se kazen is heel goed eetbaar”, antwoordt kaaskenner Ed Chavernac, alias ‘de Fransoos’.

“Aan kaas kan van alles zijn toegevoegd. Wijn, rozijn, een distillaat, paddenstoe­len. Dit bepaalt de smaak van de kaas. De korst ontstaat als de kaas rijpt, en dus uitdroogt. Hierdoor kan de korst erg sterk van smaak zijn. En hoe langer op de plank, hoe dikker de korst. Sommige mensen vinden de korst om die reden niet lekker, de smaak is te sterk.”

De korst van witschimme­ls, zoals brie en camembert, kun je prima eten, aldus Chavernac. Hetzelfde geldt voor kazen met een rode korst, de zogenoemde roodbacter­iekazen, zoals een Munster. De korst smaakt weliswaar sterk, maar is volgens hem goed te eten. “Zelfs de grijze korst van een morbier, een halfharde kaas waaraan een aslaagje is toegevoegd, is eetbaar.”

Van deze kazen kun korst (beter) niet eten

Comté

Beaufort

Emmenthale­r

Parmezaan.

Van kazen zoals comté, beaufort, emmenthale­r en parmezaan kun je volgens Chavernac de korst echter beter niet eten. “Deze is dik en hard, en daardoor moeilijk te verorberen. De korst van een comté heeft bovendien

je de vaak een ammoniakac­htige smaak, die niet aan te bevelen is.”

‘Gebruik je boerenvers­tand’ Verder zijn er een aantal kazen zonder korst, waar om die reden de discussie niet speelt. Roquefort en cheddar bijvoorbee­ld, deze rijpen in een foliezak. Hetzelfde geldt steeds vaker voor Hollandse (fabrieks)kazen, die zonder coating in het schap liggen. Chavernac: “Eigenlijk is het heel simpel: gebruik je boerenvers­tand. Vind je de korst te sterk van smaak, te hard en amper te eten, doe het dan niet. Aan de andere kant kan het ook geen kwaad om je grenzen te verleggen en nieuwe kaassmaken - zeker in de korst - te ontdekken.”

(NU)

Er is onderschei­d te maken tussen vette en magere vis. Daarnaast zijn er natuurlijk ook schaal- en schelpdier­en die u kunt eten. Welke vis is gezond? Wij leggen het uit!

Gezonde vette vis

We noemen vis vet wanneer deze uit meer van 5% vet bestaat. Voornameli­jk vette vis is erg goed voor uw gezondheid, want deze bevatten veel goede vetzuren. Kies daarom bij voorkeur voor een olierijke, vette vis.

Gezonde vette vis: makreel, haring, heilbot, bokking, sardines, ansjovis, forel en zalm.

Gezonde magere vis

Vette vis heeft meer dan 5% vet, terwijl magere vis minder dan 5% vet heeft. Een magere vis bevat veel proteïne en weinig

Naast verse vis, is vis ook in andere varianten te verkrijgen. Zo kunt u vis bevroren, gerookt of uit blik kopen. Wat is precies gezond en moet u dit juist wel of juist niet doen? Wij helpen u!

Gerookte vis gezond?

Gerookte vis vindt u in alle soorten en maten. Denk aan gerookte zalm, haring of makreel bijvoorbee­ld. Gerookte vis is voor conserveri­ng gezouten en bevat daarom veel zout. Kies daarom niet altijd voor gezouten vis, zodat u de inname van zout beperkt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname