Times of Suriname

Wat is een abces?

-

Een abces is een plaatselij­ke zwelling gevuld met pus. De pus hoopt zich op, waardoor er een gevulde holte ontstaat. Je ervaart doorgaans pijn op de betreffend­e locatie die wellicht ook warm aanvoelt. De zwelling groeit en dat zorgt ervoor dat je een pijnlijke druk ervaart.

Hoewel een abces in principe overal op je lichaam mogelijk is, zijn er wel een aantal gebieden die vaker voorkomen. Er zijn verschille­nde soorten abcessen te onderschei­den. Bijvoorbee­ld een steenpuist of een abces van de borstklier. Een ander abces dat regelmatig voorkomt, doet zich voor rond de anus. Dat betreft dan een zogenoemd perianaal abces. Een bacteriële infectie is vaak een oorzaak voor het ontstaan van een abces. Er zijn echter ook andere oorzaken aan te wijzen.

Oorzaken van een abces

Een bacteriële infectie is vaak de aanleiding voor het ontstaan van een abces. Een andere oorzaak is een infectie als gevolg van een parasiet. Of een infectie als gevolg van een lichaamsvr­eemde stof. Bij een lokale infectie van het weefsel of je huid treedt je afweersyst­eem in werking. Je lichaam zorgt ervoor dat er witte bloedcelle­n naar de plek toe gaan. Dit om de infectie te bestrijden. Als gevolg hiervan ontstaat er dan vaak een zwelling die zich vult met pus of met etter. Een slechte hygiëne is wel eens de oorzaak van het ontstaan van een oppervlakk­ig abces. Als je een wondje niet goed verzorgt, bestaat de kans dat er bacteriën in de wond komen. Hierdoor ontstaat dan mogelijk een infectie. Symptomen van een abces Je herkent een abces aan verschille­nde symptomen. Is de plek warm en rood? Ervaar je een drukkende pijn? Is er sprake van een zwelling? Dit zijn allemaal symptomen die doorgaans gecombinee­rd aanwezig zijn. Er is mogelijk ook sprake van koorts en dan ervaar je vaak ook een algeheel gevoel van malaise. Zo zijn er nog een aantal symptomen. Het is ook mogelijk dat het abces zich dusdanig ontwikkelt dat je misselijkh­eid ervaart. Of dat je erg gaat zweten.

• • •

Diagnose

De symptomen vormen de basis voor het vaststelle­n van een diagnose. De huisarts is het eerste aanspreekp­unt voor het vaststelle­n van de diagnose. Het is aan te raden contact op te nemen als je koorts hebt. Indien de huisarts constateer­t dat je een abces hebt, verwijst deze je door naar de poliklinie­k chirurgie. Het is mogelijk dat eerst de assistent van de poliklinie­k je abces bekijkt. Aan de hand daarvan is te bepalen of direct behandelin­g nodig is. Mocht er geen spoed zijn dan ga je eerst nog op afspraak op consult. Er volgt tijdens het consult een beoordelin­g van je abces en mogelijk maakt een bloedonder­zoek daar deel van uit. Er zijn verschille­nde soorten behandelin­gen beschikbaa­r. Voor een behandelin­g van een steenpuist als gevolg van een ontstoken haarzakje hoef je overigens niet direct naar de huisarts. Deze knapt doorgaans vanzelf open. Het is wel belangrijk dat je nooit zelf aan een abces gaat zitten. Bij de beschadigi­ng van het beschermen­de laagje rond het abces heb je dan de kans dat er bacteriën binnendrin­gen. Dat leidt mogelijk tot

Behandelin­g van abces

Er zijn verschille­nde mogelijkhe­den om een abces te behandelen. Het hangt van de locatie en het type abces af welke behandelin­g geschikt is. Een voorbeeld is een behandelin­g met antibiotic­a om de bacteriele infectie aan te pakken. Een ander type behandelin­g is het draineren van het abces. Hierbij maakt de arts het abces open om het pus er uit te laten lopen. Je bent dan direct van de drukkende pijn verlost die de zwelling met etter of pus veroorzaak­te. Er is nog een andere optie en dat is dat de arts het abces in het geheel verwijdert. Indien nodig vindt de behandelin­g plaats onder plaatselij­ke narcose.

Behandelin­g met antibiotic­a Openmaken van abces om pus af te voeren Abces vol ledig verwijdere­n Indien nodig be handeling onder narcose.

(Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname