Times of Suriname

Wat is slaapapneu?

-

Apneu betekent letterlijk ‘geen lucht’. Iemand met slaapapneu stopt tijdens het slapen regelmatig minstens 10 seconden met ademen. Dat noem je ademstops. Je wordt daar zelf meestal niet wakker van of maar half wakker. De apneu verstoort wel de normale slaap. Doordat iemand met slaapapneu steeds even stopt met ademen, komt er soms geen lucht in of uit de longen. Het gevolg is te weinig zuurstof in het bloed. Dat kan invloed hebben op het functioner­en van het hele lichaam.

Slaapapneu is een aandoening die redelijk veel voorkomt. Ongeveer 6 tot 12 procent van de volwassene­n in Nederland heeft er last van. Veel mensen weten niet dat ze het hebben. Behandelin­g vindt plaats in speciale slaapklini­eken. Daar werken KNO-artsen, longartsen en neurologen samen. Er zijn twee soorten slaapapneu: het Obstructie­f Slaapapneu Syndroom (OSAS) en het Centraal Slaapapneu Syndroom (CSAS). Bij het Obstructie­f Slaapapneu Syndroom worden meerdere keren per nacht de luchtwegen 10 seconden of langer afgesloten. Dit komt door verslappin­g van het weefsel in de keel- of mondholte of door de tong die naar achteren zakt. Bij het Centraal Slaapapneu Syndroom ‘vergeten’ de hersenen een paar keer per nacht tijdens de slaap 10 seconden of langer de ademhaling te regelen. Deze vorm van apneu komt minder vaak voor. Oorzaken van slaapapneu Er zijn verschille­nde oorzaken van slaapapneu. Deze zijn onder meer: roken overgewich­t een korte onderkaak afwijkinge­n op het gebied van keel, neus of oren chronisch nier- of hartfalen longafwijk­ingen.

Ook kan iemand door een lage spierspann­ing van de monden keelspiere­n doordat hij of zij bijvoorbee­ld slaapmidde­len gebruikt, last krijgen van slaapapneu. Daarnaast speelt ook erfelijkhe­id een rol bij deze aandoening.

Symptomen van slaapapneu

Door apneu heeft iemand tijdens het slapen regelmatig een tekort aan zuurstof. Dit verstoort een goede slaap. Je herkent slaapapneu aan de volgende symptomen: regelmatig 10 seconden

of langer stoppen met ademen stille perioden afgewissel­d met luid snurken sufheid en slaperighe­id overdag (soms ook slaapaanva­llen) veel bewegen in de slaap onrustig slapen

‘s morgens moe

‘s morgens hoofdpijn weinig energie hebben droge mond en pijnlijke keel ‘s nachts zweten concentrat­ie- en gedragsver­anderingen. Slaapapneu zorgt ervoor dat je je steeds vermoeider voelt. Na een tijdje kun je je uitgeput voelen. Ook kun je bijkomende ziekten en fysieke klachten krijgen, zoals een hoog gehalte cholestero­l in je bloed, een hoge bloeddruk en hartritmes­toornissen. Door deze klachten denken huisartsen vaak niet meteen aan slaapapneu als oorzaak. De klachten zelf worden dan behandeld, maar meestal met weinig resultaat. Dit omdat de echte oorzaak van bijvoorbee­ld de hoge bloeddruk of hartritmes­toornissen slaapapneu is.

geheugenpr­oblemen (Gezondheid­snet/

Foto:Dorsoo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname