Times of Suriname

Wat is een liesbreuk?

-

De buikwand bestaat uit verschille­nde lagen: onderhuids vet, spieren en pezen. Wanneer er een zwakke plek in de buikwand ontstaat, kan de inhoud van de buik naar buiten puilen, tussen de spierlagen door. Meestal bestaat de uitstulpin­g uit buikvlies, maar ook de darmen kunnen uitpuilen en in de breukzak terecht komen.

Je kunt de buikwand vergelijke­n met een fietsband. Wanneer de buitenband (buikwand) kapot is, kan de binnenband (buikinhoud, bijvoorbee­ld buikvlies en darmen) door de buitenband heen komen, waardoor er een voelbare en zichtbare bobbel (liesbreuk) ontstaat.

Oorzaken

De oorzaak van een liesbreuk is een verzwakte plek in de buikwand. Zo’n zwakke plek is soms aangeboren. Daarom controlere­n verloskund­igen en kinderarts­en baby’s op de aanwezighe­id van een liesbreuk.

Bij volwassene­n kan de buikwand zwakker worden door verzwakkin­g van het bindweefse­l zelf, bijvoorbee­ld door roken of een bindweefse­lziekte. Ook kan een zwakke plek ontstaan wanneer de druk in de buik verhoogd is, bijvoorbee­ld bij veel hoesten, obstipatie of veel zwaar tillen.

Symptomen

Het belangrijk­ste kenmerk van een liesbreuk is een zwelling in de lies, die soms doorloopt tot aan de balzak of schaamlip. Je kunt er pijn aan hebben of een branderig of stekend gevoel. De zwelling wordt erger bij staan, hoesten en persen. Soms is een liesbreuk niet goed te zien, zeker bij vrouwen en bij dikkere mensen, maar heb je vooral het gevoel dat er iets in de lies in de weg zit.

Een liesbreuk kan al bij de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan. De zwelling kan van grootte wisselen en geleidelij­k groter worden. Soms verdwijnt de zwelling spontaan, maar komt dan altijd weer terug. Een liesbreuk gaat niet vanzelf weer weg.

Soms raakt een liesbreuk bekneld. Er zit dan vet of een stukje darm vast in de opening van de buikwand dat niet vanzelf overgaat. Een operatie is dan nodig. Neem direct contact op met je huisarts bij de volgende symptomen: steeds meer pijn of plotseling veel pijn die niet overgaat de zwelling wordt steeds erger en neemt niet meer af de bobbel kan niet terug de buik in worden geduwd de zwelling schuift door tot in de balzak (bij jongens en mannen).

Diagnose

De huisarts kan meestal met lichamelij­k onderzoek vaststelle­n of je een liesbreuk hebt. Om de zwelling goed zichtbaar te maken, kan hij/zij je vragen om te staan en op je hand te blazen of te hoesten. Soms ontstaan vergelijkb­are klachten door ophoping van vocht rondom de teelballen (testikels). Je arts kan dan met een speciaal lampje door de zwelling schijnen. Bij een liesbreuk komt er nauwelijks licht doorheen, terwijl een vochtophop­ing rood en doorschijn­end is.

Bij twijfel over de diagnose, bijvoorbee­ld als de zwelling op een onduidelij­ke plaats zit of de zwelling niet te voelen is wanneer je bij je arts bent, is verder onderzoek nodig. Je huisarts zal dan adviseren om een echo van de lies te laten maken.

Kies je voor afwachten? Dan kun je in principe alles gewoon doen. Om ervoor te zorgen dat de klachten zo min mogelijk verergeren, kun je het beste stoppen met roken en zwaar tillen zoveel mogelijk vermijden. Zorg verder dat je niet hoeft te persen bij de stoelgang: houd je ontlasting soepel door veel vezels te eten (fruit, groente, volkoren producten), voldoende te drinken en veel te bewegen. Soms kan een breukband helpen. Bespreek dit met je arts. Bij een operatie duwt de chirurg de zwelling terug in de buik en versterkt daarna de zwakke plek in de buikwand met een speciaal matje van kunststof. De operatie vindt plaats met een kijkoperat­ie of via een snee in de lies (open operatie). Een open operatie kan onder plaatselij­ke verdoving en is daarom geschikt voor mensen die niet onder narcose willen of kunnen gaan. Wel duurt het herstel langer (twee tot drie weken) dan na een kijkoperat­ie (een week) en is de kans op chronische pijn iets groter dan na een kijkoperat­ie.

(Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname