Times of Suriname

Wat is een bijholteon­tsteking?

-

Je hebt een bijholteon­tsteking als in een of meer van je bijholten een ontsteking zit. De bijholten zitten links en rechts van je neus in de bovenkaak (de kaakholte) en het voorhoofd (de voorhoofdh­olte). De bijholten zijn via een kleine opening verbonden met de neuskeelho­lte. De neus-keelholte en de bijholten zijn beide bekleed met slijmvlies. Bij een bijholteon­tsteking is dit slijmvlies ook ontstoken.

Een bijholteon­tsteking begint vaak met een gewone verkoudhei­d. Vervolgens komt er (te veel) slijm in de bijholten. Deze kunnen dan verstopt raken. Je bent daardoor niet alleen verkouden, maar ruikt ook meer minder en/of voelt pijn of druk in je gezicht.

Oorzaken van een bijholteon­tsteking

Je wordt meestal verkouden door een virus en soms door een bacterie. Je slijmvlies raakt ontstoken en zwelt op. Snot of slijm kan via de opening tussen de bijholten en neus-keelholte in de bijholten lopen. Het snot wordt dan dikker en kan er niet of nauwelijks meer uitlopen. Ook kan het slijmvlies in de bijholten opzwellen. Door het vele slijm en de zwelling wordt het eigenlijk te vol in de bijholte. Dan kan het gaan ontsteken en heb je een bijholteon­tsteking.

Symptomen van een bijholteon­tsteking

Er zijn een aantal symptomen die wijzen op een of meer ontstoken bijholten. Mensen met een bijholteon­tsteking kunnen deze klachten hebben:

een lopende, verstopte neus niezen waterig, groen of geel snot,

snotterige

of soms met wat sporen bloed (nachtelijk) hoesten verhoging of koorts pijn of druk in het voorhoofd, de bovenkaak of het gezicht minder ruiken gevoelige wortels van de bovenste kiezen en tanden kauwen of bukken wekt de pijn op of maakt de pijn erger een ontsteking die of links of rechts zit een opgezwolle­n wang aan een kant.

Stellen van de diagnose

Met een bijholteon­tsteking hoef je niet naar de huisarts. Als je dat wel doet, kan hij of zij de diagnose stellen op basis van symptomen zoals een verstopte neus, hoesten, niezen, pijn of druk in je gezicht en/of verminderd­e reuk. Verder onderzoek is meestal niet nodig. Alleen als je bijvoorbee­ld erg ziek bent, een rood of pijnlijk oog hebt, moet overgeven of erge hoofdpijn hebt, doet de huisarts een lichamelij­k onderzoek. Het kan dan zijn dat de ontsteking inmiddels ook buiten de holten zit.

Als je die symptomen hebt, moet je wel even langs de huisarts. Dit geldt ook als je: langer dan vijf dagen koorts hebt; na een paar koortsvrij­e dagen weer koorts krijgt; de klachten na twee weken niet minder zijn.

Soms verwijst de huisarts iemand met een bijholteon­tsteking door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, zoals een CT-scan om de holten en de neus vanbinnen goed te kunnen bekijken. Ook hoort een bloedonder­zoek tot de mogelijkhe­den. Een bloedonder­zoek kan aantonen dat er echt een ontsteking is.

(Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname