Times of Suriname

Wat is een tennisarm?

-

Een tennisarm staat ook wel bekend als een tenniselle­boog. De aandoening heeft overigens weinig met tennis te maken. Ook als je niet tennis, loop je kans een tennisarm te krijgen. Je ervaart bij een tennisarm aan de buitenkant van je elleboog pijn.

Dat komt omdat het peesweefse­l is aangedaan. De spieren die je pols en vingers strekken, vormen de onderarm extensoren. Deze lopen door vanaf je hand tot je elleboog en hechten met pezen aan het bot van je bovenarm. Overbelast­ing van je arm of polsstrekk­er zorgt voor een pijnlijke aanhechtin­g. De pijn die je ervaart, is een symptoom, maar is verder niet schadelijk. Met betrekking tot de overbelast­ing gaat het zowel om kortdurend­e heftige overbelast­ing of langdurige overbelast­ing.

Oorzaken van een \ tennisarm

Twee procent van de bevolking in Nederland kampt wel eens met een tennisarm. De dominante arm is het meest gevoelig voor de ontwikkeli­ng ervan. Overbelast­ing van deze arm is een belangrijk­e oorzaak voor het ontstaan van een tennisarm. De overbelast­ing komt mogelijk voort uit het voortduren­d belasten van de arm tijdens het werk. Bijvoorbee­ld als je schilder bent of timmerman, net als metselaar. Zelfs computerwe­rk is een oorzaak van overbelast­ing van de arm met mogelijk een tenniselle­boog tot gevolg.

Het beoefenen van bepaalde sporten met overbelast­ing van de arm is eveneens een oorzaak. Tennis ligt uiteraard voor de hand net als squash en badminton. Overbelast­ing is overigens niet de enige oorzaak. Spierzwakt­e of een slechte houding vormen eveneens oorzaken, net als gewrichtss­tijfheid of een blessureve­rleden.

Symptomen

Hoe weet je of je een tennisarm hebt? Er zijn verschille­nde aanwijsbar­e symptomen die een duidelijke indicatie geven. Heb je een tennisarm dan doet het pijn als je de hand dichtknijp­t. Of als je de pols in een achterwaar­tse beweging buigt.

Een ander symptoom is pijn ervaren bij het naar buiten draaien van je onderarm. Verder merk je pijn aan de buitenkant van je elleboog. Dat is doorgaans precies op de plek waar de spieren van je onderarm vastzitten aan de knobbel op je elleboog. Je merkt al snel dat het pijn doet als je bijvoorbee­ld een voorwerp wilt oppakken. Of aan stijfheid in de ochtend omdat je lang in eenzelfde houding hebt gelegen. Het volledig strekken van je elleboog lukt vaak niet als je een tennisarm hebt.

Diagnose

Je gaat met je klachten natuurlijk als eerste naar je huisarts. Die luistert naar je symptomen en klachten en voert lichamelij­k onderzoek uit. Bijvoorbee­ld door jouw je elleboog te laten strekken. Een lichamelij­k onderzoek is vaak voldoende om de diagnose van een tennisarm vast te stellen. Indien er geen zekerheid is, bestaat de mogelijkhe­id om een röntgenfot­o te maken. De tennisarm zelf is er niet op te zien, maar het is wel een middel om andere oorzaken uit te sluiten.

Behandelin­g van een tennisarm

Bij het begin van een tennisarm zijn er kleine scheurtjes in het peesweefse­l en spierweefs­el. Dat veroorzaak­t acute klachten. Het is dan het beste om even rust te nemen. Het herstel zet zich namelijk al in en dat merk je aan zwelling, pijn en warmte.

Lichte bewegingso­efeningen zijn nog wel mogelijk tijdens de eerste fase. Bij het langzaam ontstaan van klachten is het belangrijk om de arm zoveel mogelijk rust te geven. De huisarts heeft in dat geval de mogelijkhe­id om pijnstille­rs voor te schrijven. Dat gebeurt als de pijn te hevig is. Het komt in uitzonderl­ijke gevallen voor dat er sprake is van een injectie met een ontsteking­sremmend middel. Uiteraard is het mogelijk om een fysiothera­peut in te schakelen voor behandelin­g van je tennisarm.

Een fysiothera­peut biedt verschille­nde behandelin­gen aan. Bijvoorbee­ld aan de hand van het achterhale­n van de oorzaak van de klachten. Op basis daarvan is begeleidin­g van het herstelpro­ces en voorkomen van de toekomst mogelijk. Massage is eveneens een mogelijkhe­id, net als het toepassen van bracing of dry needling.

(Gezondheid­snet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname