Times of Suriname

15-jarig meisje belandt in jeugdinste­lling omdat ze haar huiswerk niet gemaakt heeft

-

In de Amerikaans­e staat Michigan zijn honderden mensen op straat gekomen om te protestere­n tegen de opsluiting van een meisje dat haar huiswerk niet gemaakt had. Het kind - een Afro-Amerikaans meisje van 15 - had volgens een rechter in Detroit haar huiswerk niet tijdig ingediend tijdens de coronalock­down, waardoor ze midden mei opgesloten werd in een instelling. Grace, zo wordt het meisje genoemd, was half april op proef vrijgelate­n door de jongerenre­chtbank nadat ze vorig jaar beschuldig­d was van aanranding en diefstal. Eén van de voorwaarde­n was dat ze haar huiswerk goed zou opvolgen. Volgens ProPublica, een bijstandso­rganisatie dat zich het lot van Grace aantrekt, viel het begin van haar proeftijd samen met de start van de lockdown, waardoor het meisje “al snel overweldig­d raakte zonder de persoonlij­ke steun van haar leraren.”

Een rechter oordeelde

nadien dat het meisje “schuldig was omdat ze haar schoolwerk niet had gedaan en niet opstond voor school.” De rechter noemde Grace een ‘bedreiging’ voor de gemeenscha­p door de eerdere beschuldig­ingen tegen haar. Maar medestuden­ten en leraren van de Groves High School in Detroit waren het niet eens met die beslissing en zijn massaal op straat gekomen. Ze droegen bordjes met boodschapp­en ‘Black Lives Matter’ en ‘Free

Grace’. Een moeder van een van de leerlingen zei aan een lokaal nieuwsstat­ion dat “dit nooit zou gebeuren met een blank kind”. Een exstudent zei: “Ik ken zoveel kinderen die hun huiswerk niet gemaakt hebben: niemand was gemotiveer­d om iets te doen omdat de leraren geen les gaven.” Het Hooggerech­tshof van Michigan zei donderdag dat het de zaak van Grace zou herzien.

(Het Nieuwsblad)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname