Times of Suriname

Veelbelove­nde eerste testresult­aten coronavacc­in Oxford

-

AMSTERDAM - De eerste resultaten van een onderzoek naar het experiment­ele COVID19-vaccin van Oxford zijn hoopvol. Wetenschap­pers van de Britse Universite­it van Oxford en farmaceut AstraZenec­a zeggen dat het vaccin AZD1222 veilig lijkt en leidt tot de gehoopte sterke reactie van het immuunsyst­eem. Er zijn wat bijwerking­en, maar die zouden met paracetamo­l verholpen kunnen worden. Nederland heeft samen met Italië, Duitsland en Frankrijk al een optie op 300 miljoen doses van het vaccin genomen.

Dit zijn de resultaten uit fase 1 en 2 onder 1077 volwassene­n tussen 18 en 55 jaar. Inmiddels zit het vaccin al in fase 3. Dat betekent dat het op dit moment al op een grote groep vrijwillig­ers wordt getest; hiervoor zijn zeker 10 duizend vrijwillig­ers nodig om te kijken of het ook echt veilig is en effectief blijft.

Het vaccin AZD1222 roept een krachtige en tweevoudig­e immuunreac­tie op, zo schreven onderzoeke­rs gisteren in het blad The Lancet. Proefperso­nen die het vaccin toegediend kregen, maakten binnen veertien dagen zogenoemde T-cellen aan. Dit zijn witte bloedcelle­n die het SARS-CoV-2-ofwel COVID-19 aanvallen.

En binnen een maand worden bovendien antistoffe­n aangemaakt die het virus daadwerkel­ijk neutralise­ren en zo voorkomen dat het cellen kan infecteren. Er is aan een kleine groep het coronavacc­in twee keer toegediend; bij hen was er sprake van een bijzonder krachtige immuunreac­tie.

Het is nu dus tijd voor een groter onderzoek naar veiligheid en effectivit­eit. Die zal niet alleen in Engeland, maar ook in Zuid-Afrika, de VS en Brazilië uitgevoerd worden in ziekenhuiz­en en onder strenge controle. Het is van groot belang dat het vaccin effectief is, het liefst minstens een jaar.

Dat onderzoekt men niet alleen door te kijken naar de aanmaak van antistoffe­n en T-cellen, maar ook door heel concreet te kijken of het aantal besmetting­en onder mensen die het vaccin toegediend krijgen lager ligt dan onder mensen die een placebo ingespoten krijgen.

Hoofdauteu­r Andrew Pollard van de Universite­it van Oxford benadrukt de hoopvolle resultaten, maar ook het belang van meer en groter onderzoek. Hoewel die uitkomsten nog niet zeker zijn, heeft Nederland al samen met drie andere landen, een flinke dosis van het middel gereservee­rd: 300 miljoen stuks.

Het vaccin AZD1222 herbergt een onschadeli­jk, verzwakt virus dat onder chimpansee­s verkoudhei­dsklachten veroorzaak­t. Dit verzwakte virus doet dienst als zogenoemde ‘vector’. De vector transporte­ert een stukje van het coronaviru­s, met als doel een immuunreac­tie in het lichaam op te roepen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname