Times of Suriname

Ingezonden Milieuorga­nisaties en bedrijfsle­ven bundelen samen Vernietigi­ng Cultuurtui­n onacceptab­el!

-

Wij, milieuorga­nisaties en bedrijfsle­ven, zijn opgelucht dat de nieuwbakke­n regering het behoud van de Cultuurtui­n nu al als een van haar aandachtsp­unten heeft. Want wat er te gebeuren stond met de Cultuurtui­n, gaat zelfs de meest zachtmoedi­gen, als het betreft het goedpraten van milieuvern­ietiging en vernietigi­ng van ons erfgoed, te ver!

De geplande verkavelin­g van de Cultuurtui­n waar in het diepste geheim reeds een 5000 vierkante meter bos is ‘weggedozer­d’, doet milieuorga­nisaties, bedrijfsle­ven en burgers de haren ten berge rijzen. Als er één opvallend iets over de politiek van de scheidende regering gezegd kan worden, is het wel, dat ze niet opgevallen is door belangstel­ling voor het behoud van de natuur. Veel milieuorga­nisaties waren door het soms niet-transparan­te overheidsb­eleid met betrekking tot milieuvraa­gstukken een sta-in-de-weg bij het (niet) nemen van beslissing­en in het algemeen belang en in het belang van natuurbeho­ud.

Wat in het binnenland aan ontbossing door houtkap en illegale mijnactivi­teiten gebeurt, is ten hemel schreiend. Milieukwes­ties leken onoplosbaa­r door handelinge­n die bijna ongrijpbaa­r waren door beleid, dat ver te zoeken en allesbehal­ve transparan­t was. Het woord ‘handhaving’ scheen niet in het woordenboe­k van sommige van de intussen afgetreden regeringsf­unctionari­ssen voor te komen!

Op 14 juli werden stukken ter uitgifte van de Cultuurtui­n getekend door de scheidende minister Mike Noersalim. Hij was toen waarnemer op het Ministerie van Ruimtelijk­e ordening,

Grond en Bosbeheer en volgens de ethische regels ‘demissiona­ir’. Dat twee dagen daarna werd begonnen de Cultuurtui­n te ontbossen, slaat echt alles. Het riekt naar haastwerk, verregaand­e corruptie en lak hebben aan normen en waarden, goed bestuur en liefde voor de natuur!

Het belang van de Cultuurtui­n, als uniek stukje bos, midden in Paramaribo, hoeft geen betoog. Het is niet zomaar een bos. Het ademt ons verleden uit, het is onze trots, het behoort tot ons cultureel erfgoed. Deze botanische tuin werd in 1908 door het gouverneme­nt in Paramaribo aangelegd om er te experiment­eren met exotische plantensoo­rten. Er staan honderden unieke, zeer oude bomen, die alleen nog op deze plek voorkomen. Dit stukje natuur moet te allen tijde behouden blijven. Dit park vol flora en fauna is een trekpleist­er voor toeristen, vogelliefh­ebbers, bomen- en plantenken­ners en van educatieve waarde voor onderzoeke­rs en studenten. In de loop der tijd is de Cultuurtui­n een recreatieg­ebied geworden en genieten bezoekers en sporters van dit bosrijke gebied.

De nakomeling­en van de voormalige Javaanse medewerker­s van de proeftuin wonen nog op het aangrenzen­de terrein in de Kampong. Er zijn enkele sportvelde­n, de Paramaribo Zoo, de trimbaan, het dierenasie­l, de Stichting Wiesje…

De vraag rijst: ‘Hoever gaan we door, onder het mom van ontwikkeli­ng, met het vernietige­n van onze natuur? Hoe halen mensen het in hun hoofd om met name dit stuk bos dat een weerspiege­ling is van ongerepthe­id en schoonheid te vernietige­n voor een

stukje eigen belang?’

Een groep bezorgde milieulief­hebbers heeft zich daarom op 16 juli begeven naar de Cultuurtui­n om de verkavelin­gactivitei­ten te stoppen. Op initiatief van Conservati­on Internatio­nal Suriname werd door een security bedrijf bewaking ingezet om te voorkomen dat na vertrek van de groep, de ontbossing­activiteit­en weer zouden beginnen.

Onderstaan­de milieuorga­nisaties, particulie­ren en bezorgde burgers, verzetten zich ernstig tegen de verdere vernietigi­ng van dit unieke stukje bos. Zij zullen alle hen ten dienste staande, legale middelen gebruiken om dit geweld tegen onze natuur te helpen stoppen.

Zij roepen dan ook alle rechtgeaar­de Surinamers, particulie­ren, het bedrijfsle­ven, natuurlief­hebbers en de media op om zich te scharen achter dit initiatief voor behoud van de Cultuurtui­n en de verantwoor­delijken voor deze vernietigi­ng zichtbaar te maken.

Tenslotte spreken zij grote waardering en respect uit voor de pas aangetrede­n minister, Diana Pokie, die volgens berichten in de media voortvaren­d te werk gaat en een diepgaand onderzoek heeft gelast in deze controvers­iële en onverkwikk­elijke zaak. Zij doen een ernstig beroep op haar om met onmiddelli­jke ingang bovengenoe­mde beschikkin­gen in te (laten) trekken en vervolgens over te gaan tot de nodige handelinge­n om de 21 hectare waarover de Cultuurtui­n nog beschikt, een bestemming te geven als natuurgebi­ed en onder beheer te plaatsen van de Stichting Natuurpark­en. Zij kan daarbij rekenen op de ondersteun­ing van grote delen van de samenlevin­g!

Namens de onderstaan­de milieuorga­nisaties en bedrijven: 1. Stichting Samarja (Anwar Alibux)

ProBios (Erlan Sleur) Milieubewe­ging Opete Green Heritage Fund Suriname

Conservati­on Suriname Caribbean Institute ECSD (M. Silos)

Stg. Mulokot Itoewaki)

Vereniging en

Producten

Girdhari)

Spatial

Associatio­n

(SPASU)

10. Access Suriname Travel

(Sirano Zalman)

11. Stichting Healthy Root Wealthy Fruit (Bea Lachhunsin­g)

12. Santour Foundation (H.

Sijlbing) 2. 3. 4.

5.

6.

7.

8.

9.

Internatio­nal

(Jupta

van Exporteurs Agrarische

(Swami

Planners Suriname

Voor meer info kunt u bellen op 8504521/8182884/8587027

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname