Times of Suriname

Internatio­nale Junkfood Dag

-

Vandaag heb je toestemmin­g om zonder schuldgevo­el je favoriete junkfood naar binnen te werken want vandaag is het Internatio­nal Junk Food Day! Heerlijk dat er een dag is waarop je geen uitgebalan­ceerde maaltijd krijgt voorgescho­teld, ja toch?

We weten allemaal dat junkfood niet bekendstaa­t om zijn super gezonde voedingsst­offen, maar soms verlangen we gewoon naar een vette hap en om zonder schuldgevo­el aan die behoefte gehoor te geven is Junkfood Dag bedacht. Ik zeg ‘halleluja, gezegend zijn zij die deze dag in het leven hebben geroepen’.

In 1971 dacht Gael Greene, een medewerkst­er van New York Magazine, dat zij de term ‘junk food’ had bedacht en in 1972 dacht de directeur van het Center for Science in the Public Interest Michael Jacobsen hetzelfde. Echter, de eerste keer dat het woord ‘junk food’ verscheen, was in 1952; in The Lima Ohio News verscheen een artikel getiteld Candy, Cake, Junk Foods

Cause Serious Malnutriti­on’. Dit artikel was een herdruk uit 1948 van de Dr. Brady’s Health Column ‘More Junk Than Food’.

De term ‘junk food’ werd in de jaren ’60 al wat bekender maar de term werd na de release van de single Junk Food Junkie van Larry Groce in 1976 pas echt populair.

Junkfood is ongezond voedsel met veel calorieën uit suiker of vet, met weinig voedingsve­zels, eiwitten, vitamines, mineralen of andere belangrijk­e vormen van voedingswa­arde.

Precieze definities verschille­n per doel en per tijd. Sommige eiwitrijke voedingsmi­ddelen, zoals vlees bereid met verzadigd vet kunnen als junkfood worden beschouwd. De term HFSSvoedin­gsmiddelen (rijk aan vet, zout en suiker) wordt als synoniem gebruikt. Fastfood wordt vaak gelijkgest­eld met junkfood, hoewel fastfood niet categorisc­h kan worden omschreven als junkfood.

Het meeste junkfood is sterk verwerkt voedsel.

Zorgen over de negatieve gezondheid­seffecten als gevolg van een junkfood-zwaar dieet, vooral obesitas, hebben in verschille­nde landen geleid tot bewustmaki­ngscampagn­es voor de volksgezon­dheid en beperkinge­n op reclame en verkoop.

Junkfood is een pejoratief dat op zijn minst teruggaat tot de jaren vijftig.

In de Encycloped­ia of Junk Food and Fast Food van Andrew F. Smith wordt junkfood gedefiniee­rd als ‘die commerciël­e producten, waaronder snoep, bakkerijpr­oducten, ijs, zoute snacks en frisdranke­n, die weinig of geen voedingswa­arde hebben, maar wel voldoende calorieën, zout en vetten. Hoewel niet alle fastfood junkfood is, zijn de meeste dat wel. Fastfoods zijn kanten-klare voedingsmi­ddelen die direct na bestelling worden geserveerd. Sommige fastfoodpr­oducten bevatten veel calorieën en een lage voedingswa­arde, terwijl andere fastfoodpr­oducten, zoals salades, weinig mogelijk calorieën en een hoge voedingswa­arde bevatten.

Een aantal landen heeft verschille­nde vormen van wetgeving aangenomen of overweegt deze om de consumptie van junkfood te beteugelen. In 2014 bracht de speciale VN- rapporteur voor het recht op gezondheid, Anand Grover, zijn rapport ‘Ongezond voedsel, niet-overdraagb­are ziekten en het recht op gezondheid’ uit en riep de regeringen op “maatregele­n te nemen, zoals de ontwikkeli­ng van voedsel en voeding richtlijne­n voor gezonde voeding, regulering van marketing en reclame voor junkfood, goedkeurin­g van consumentv­riendelijk­e etiketteri­ng van voedingsmi­ddelen en invoering van verantwoor­dingsmecha­nismen voor schendinge­n van het recht op gezondheid.” (Bron: Dagenvanhe­tjaar en Wikipeda)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname