Times of Suriname

Aanpak illegale migranten in havens schiet tekort

-

DEN HAAG - De aanpak van illegale migratie en mensensmok­kel kan in de knel komen, omdat het grenstoezi­cht in de Nederlands­e zeehavens niet functionee­rt zoals de bedoeling is. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Toezicht op de maritieme grenzen’ dat de Inspectie Justitie en Veiligheid gisteren publiceerd­e.

De marechauss­ee en de Zeehavenpo­litie Rotterdam hebben volgens de inspectie onvoldoend­e beeld van de grootste risico’s in het grenstoezi­cht. Het is niet haalbaar alle schepen fysiek te checken. Daarom wordt op basis van risicoanal­yses gecontrole­erd op plekken waar de meeste kans bestaat dat mensen illegaal het land binnenkome­n en verlaten.

De marechauss­ee en de zeehavenpo­litie hebben echter geen overzicht van alle risico’s in het grenstoezi­cht, concludeer­t de inspectie. Ze komen in de praktijk onvoldoend­e toe aan informatie- en risicogest­uurd werken omdat er veel tijd gaat zitten in verplichte controles van ferry’s en cruisesche­pen en de aanpak van inklimmers. Door beperkte controles op visserij en pleziervaa­rt is op die terreinen sprake van een blinde vlek, staat in het onderzoek. De marechauss­ee dient de informatie­systemen te moderniser­en en te investeren in meer goed opgeleide medewerker­s, luiden de aanbevelin­gen. Ook zou de nationale politie meer kunnen doen aan de zogeheten grenspolit­ietaak.

De marechauss­ee wijst erop dat door de intensieve controles op inklimmers de pakkans is vergroot. Vorig jaar zijn er door de marechauss­ee 910 inklimmers gepakt die illegaal de oversteek naar Engeland wilden maken. “Ook de administra­tieve afhandelin­g van inklimmers brengt een hoge werklast mee. Hierdoor was er minder capaciteit beschikbaa­r voor controles binnen de andere maritieme segmenten zoals pleziervaa­rt en visserij”, legt de woordvoerd­er uit.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De politie controleer­t in de Rotterdams­e haven met speciale honden containers en vrachtwage­ns op verstekeli­ngen en illegale vluchtelin­gen. (Foto: De Telegraaf)
De politie controleer­t in de Rotterdams­e haven met speciale honden containers en vrachtwage­ns op verstekeli­ngen en illegale vluchtelin­gen. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname