Times of Suriname

Advies: ruim alle nertsenhou­derijen als besmetting­en aanhouden

-

DEN HAAG - Als er na half augustus nieuwe besmetting­en op nertsenhou­derijen worden gemeld, moet het kabinet overgaan op het preventief ruimen van alle bedrijven in de sector. Dat adviseren de experts van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z). Voorwaarde is wel dat het coronaviru­s onder mensen tegen die tijd ongeveer hetzelfde is als half juli. Dat melden de ministers Hugo de Jonge (Volksgezon­dheid) en Carola

Schouten (Landbouw) aan de Tweede Kamer. Het kabinet gaat mee in het advies, laten de ministers weten.

Het coronaviru­s is tot nu toe bij 25 bedrijven aangetroff­en. Hoe het virus zich heeft kunnen nestelen tussen de dieren is nog niet helemaal duidelijk.

De afgelopen weken hebben mensen werkzaamhe­den verricht zoals het weghalen van pups bij de moeder en vaccineren van jonge nertsen. Mogelijk hebben met mensen met zeer milde of geen klachten het coronaviru­s overgebrac­ht op de dieren.

Het OMT-Z verwacht de komende vier weken dat er tussen de 6 en 12 besmette bedrijven bij komen. Als er na die tijd nog nieuwe besmetting­en komen moeten alle bedrijven worden geruimd. Nertsenbed­rijven moeten uiterlijk in 2024 allemaal gesloten worden. Experts van het OMT-Z adviseren om de sector versneld af te bouwen om te voorkomen dat er in het volgende fokseizoen nieuwe uitbraken komen.

Het kabinet werkt aan een stoppersre­geling voor nertsenfok­kers. Als het aan de experts ligt moeten er strikte afspraken worden gemaakt met bedrijven die daar geen gebruik van willen maken.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname