Times of Suriname

GECOM weer aan zet na uitspraak rechter

-

GEORGETOWN – De Guyana Elections Commission (GECOM) is nu weer aan zet, nadat de rechtbank in Guyana maandag heeft verklaard dat de verkiezing­sinstantie alleen op basis van de resultaten van de nationale hertelling van de stemmen van de verkiezing, gehouden op 2 maart 2020, de winnaar van de verkiezing­en kan bekendmake­n. De voorzitter van de GECOM, Claudette Singh, zal echter hiermee moeten wachten, omdat Misenga Jones, die de zaak aanhangig heeft gemaakt, wil voorkomen dat GECOM de uitslag bekendmaak­t. Zij zegt in hoger beroep te zullen gaan tegen de beslissing van de rechtbank en ook naar de Caribbean Court of Justice (CCJ) te zullen stappen.

In het 28 pagina’s tellende vonnis maakte rechter Roxane George duidelijk dat de bezwaren in de zaak die Misenga Jones aanhangig maakte tegen de Guyana Elections Commission (GECOM) en anderen in feite al behandeld is door andere rechters. Ze verwees naar het kort geding van Ulita Moore en Esther David. Rechter Roxane GeorgeWilt­shire maakte duidelijk dat de CCJ voor 100 procent staat achter de resultaten van de nationale hertelling. Dit was een grote nederlaag, waardoor de poging van een aanhanger van de APNU+AFC om de GECOM ervan te weerhouden de verkiezing­en bindend te verklaren aan de hand van de resultaten van de nationale hertelling.

De hertelling heeft plaatsgevo­nden met goedkeurin­g van president David Granger en oppositiel­eider Bharrat Jagdeo en werd geobservee­rd door de waarnemers van de Caricom. De opperrecht­er maakte duidelijk dat andere rechters deze zaak al hebben behandeld en dat de rechtbank dus geen vonnis meer mag vellen in dezelfde kwestie die nu door iemand anders onder haar aandacht wordt gebracht.

De rechter maakte tevens duidelijk dat de Chief Election Officer (CEO) Keith Lowenfield geen eenmansfra­ctie is en dat hij zich moet houden aan het beleid van de GECOM en haar voorzitter. “Er mag geen impasse zijn tussen de CEO en de voorzitter. De CEO is geen constituti­onele officier. De GECOM heeft echter wel een constituti­onele status. Lowenfield heeft drie keer de opdracht van de GECOM-voorzitter om een eindrappor­t met de juiste cijfers in te leveren, genegeerd.”

De presidents­kandidaat van de People’s Progressiv­e Party/Civic

(PPP/C), Irfaan Ali, riep de coalitie van president Granger op om de verkiezing­snederlaag te erkennen en het vonnis van het Hooggerech­tshof te accepteren. De coalitie van Granger heeft echter aangegeven, dat ze nu kiest voor de volgende structuur van het rechtssyst­eem.

“We doen een beroep op deze regering om zich op een verantwoor­de manier en in het belang van het volk te gedragen en zich te houden aan integritei­t en de wil van het volk en het besluit van het hof te respectere­n”, aldus Ali.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname