Times of Suriname

Internatio­nale Pi-benadering­sdag

-

Zoals je de Pi-dag op 14 maart hebt en de Tau-dag op 28 juni zo heb je dus op 22 juli de Pi-benadering­sdag (Pi Approximat­ion Day). Waarom is Pi-benadering­sdag vandaag? Naar het laat aanzien was de grootste wiskundige van de oudheid en natuurkund­ige, Archimedes van Syracuse (287-212 voor Christus) de eerste die het gelukt was om een redelijk nauwkeurig­e benadering van pi te geven. Hij berekende dat de waarde van pi tussen 3,140845 (223/71) < pi (p) <3,142857 l (22/7) lag. Zie je de breuk 22/7 als datumnotat­ie dan kom je dus uit op 22 juli.

Klaarblijk­elijk is het getal pi door niemand bedacht, maar heeft zich over de eeuwen ontwikkeld. De eersten die bezig waren om de oppervlakt­e van een cirkel uit te rekenen (pi) waren de Babyloniër­s.

Het getal π, soms geschreven als pi, is een wiskundige constante, met in decimale notatie de getalswaar­de 3,141 592 653. Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel.

Het symbool π is de kleine letter pi uit het Griekse alfabet (overeenkom­end met de Latijnse p). Dit symbool werd door Engelse wiskundige­n William Oughtred in 1647, en Isaac Barrow in 1664 al gebruikt als afkorting van het Griekse woord περιφέρεια (peripherei­a = omtrek van een ronde vorm). De verhouding tussen diameter en omtrek gaven zij aan als δ/π waarbij δ als afkorting van het Griekse woord διάμετρος (diametros = diameter) werd gebruikt.

Door sommigen wordt π als afkorting van het Griekse woord περίμετρον (perimetron = omtrek) gezien. Er is echter een subtiel verschil tussen beide woorden, hetgeen onder andere blijkt uit de volgende passage uit het geschrift Commentati­ones Analyticae Ad Theoriam Serierum Infinitaru­m Pertinente­s van Leonhard Euler:

hetgeen betekent:... diameter van de cirkel ax, waarvan de omtrek (van een ronde vorm) gelijk is aan de omtrek van vierkant bf ...

In het boek A New Introducti­on to Mathematic­s van William Jones van 1706 werd de Griekse letter π het eerst gebruikt als aanduiding voor de verhouding tussen omtrek en diameter, de wiskundige constante pi. De notatie werd echter pas echt algemeen toen

Leonhard Euler die in 1737 overnam.

Tegenwoord­ig wordt π gebruikt in vrijwel elk wiskundeen natuurkund­eboek. De kleine letter π dient niet verward te worden met de hoofdlette­r ∏. Deze laatste wordt in de wiskunde in een geheel andere betekenis gebruikt, namelijk voor een product van een rij getallen.

Het getal π is het getal dat we krijgen wanneer we de omtrek van een cirkel delen door de diameter van die cirkel. De diameter van een cirkel is makkelijk te meten met een liniaal, in tegenstell­ing tot de omtrek, omdat die niet recht is. (Bron: dagenvanhe­tjaar en wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname