Times of Suriname

VVD’ers geschrokke­n: ‘Rutte’s noodrem is boterzacht’

-

DEN HAAG - Een groep van zo’n 150 lokale VVD’ers is ‘geschrokke­n’ van de EUdeal over de begroting en het herstelfon­ds. “De noodrem die Rutte wilde, blijkt boterzacht”, zegt raadslid in Hollands Kroon Lars Ruiter namens de groep. Het gaat om ‘klassiek-liberale’ VVD’ers, vooral wethouders, statenlede­n en raadsleden, die een koers voorstaan van zuinige overheidsf­inanciën. “Die moraal lijkt verloren te gaan in de EU.”

“Rutte heeft gevochten als een beest”, vindt Paul Slettenhaa­r, wethouder in Castricum. “Het is goed dat hij zo de strijd is aangegaan.” Maar het resultaat telt, vult Ruiter aan en dat resultaat is teleurstel­lend. Dat veto op de uitgaven zijn we namelijk kwijt. En hoe de hervorming­en worden vastgestel­d, gebeurt per gekwalific­eerde meerderhei­d. Dus kunnen de zuidelijke lidstaten de voorwaarde­n bepalen en kan Nederland amper op de rem trappen.”

Doordat de Europese Commissie via de plastictak­s en een effectenta­ks belasting gaat heffen, overschrij­dt ze een principe, vindt Ruiter. “Als de Britten nog in de EU zaten, was dit nooit gebeurd.” Eerder riep de groep lokale VVD’ers Rutte in een brief op niet akkoord te gaan met de uitgifte van eurobonds, gezamenlij­k Europees schuldpapi­er. Die euro- of coronabond­s komen er niet, al gaat de Europese Commissie voor het herstelfon­ds wel geld lenen op de kapitaalma­rkt. Even later kwam de groep met de oproep niet akkoord te gaan met giften, maar alleen met leningen onder strenge voorwaarde­n.

Dat is evenmin gelukt. Het crisisfond­s bestaat voor 390 miljard euro uit subsidies. De begroting voor de jaren 2021 tot en met 2027 is met 1.074 miljard hoger dan Nederland had gewild. Daar staat ook een hogere korting voor Nederland op de afdracht tegenover. Ruiter: “Al met al is dit toch weer een stap richting een federale EU.”

VVD-fractielei­der Klaas Dijkhoff ziet dat anders. In een pleidooi op Facebook motiveert hij de waarde van de EU en van het akkoord. Dat betekent niet: zomaar de portemonne­e trekken, schrijft Dijkhoff: “Ik ben het bijvoorbee­ld eens met al die lokale VVD’ers die schreven dat eurobonds geen goed idee zijn. Ook niet als je ze coronabond­s noemt of op een andere manier een permanente transferun­ie inricht. Dan stroomt er gewoon permanent belastingg­eld van noord naar zuid Europa. Dit staat ook niet in het akkoord.”

Dijkhoff ziet wel dat er in het akkoord aan de Nederlands­e eisen is voldaan. Ook gelooft hij in de noodrem. “Dat betekent ook dat wij, dat Nederland, aan de rem moeten kunnen trekken als de afspraken niet worden nageleefd.” (De Telegraaf)

 ??  ?? Mark Rutte, links op de foto, is de strijd aangegaan, ‘en dat is goed, maar het resultaat is teleurstel­lend.’ (Foto: De Telegraaf)
Mark Rutte, links op de foto, is de strijd aangegaan, ‘en dat is goed, maar het resultaat is teleurstel­lend.’ (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname