Times of Suriname

Angela Merkel onder druk om uitleg te verschaffe­n over Wirecard-schandaal

-

DUITSLAND - De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel staat onder druk om uitleg te verschaffe­n waarom ze tijdens een bezoek aan China vorig jaar het betalingsd­ienstenbed­rijf Wirecard ter sprake bracht. Duitse media meldden gisteren dat de diensten van Merkel voorafgaan­d aan het bezoek informatie kregen over bezorgdhed­en over het bedrijf.

Wirecard ging vorige maand op de fles, toen bleek dat bijna 2 miljard euro uit de boeken verdwenen leek. In augustus 2019 heeft het Duitse Ministerie van Financiën allerlei informatie over Wirecard op vraag van de kanselarij doorgespee­ld, zegt een woordvoerd­er van het ministerie aan magazine Der Spiegel. Het ministerie speelde info over aantijging­en tegen Wirecard door. Tijdens een bezoek aan China in september vorig jaar bracht Merkel Wirecard ter sprake, zei haar woordvoers­ter maandag. De geplande intrede van Wirecard op de Chinese markt werd besproken. Minister van Financiën Olaf Scholz werd reeds in februari 2019 op de hoogte gesteld van een onderzoek van de financiele regulator Bafin tegen Wirecard. Bafin onderzocht vermoedens van marktmanip­ulatie.

Het Wirecard-schandaal deed bij de Oosterbure­n vragen rijzen over wanneer de Duitse regering voor het eerst op de hoogte gesteld werd van de aantijging­en en of de reactie adequaat was. Scholz, minister van Economisch­e Zaken Peter Altmaier en vertegenwo­ordigers van Bafin worden volgende week in het Duitse parlement gehoord over de kwestie.

Die Linke, een radicaalli­nkse oppositiep­artij, oppert dinsdag dat ook Merkel tekst en uitleg moet verschaffe­n. “Het Wirecard-schandaal wordt groter en groter, we zien blijkbaar enkel het topje van de ijsberg”, zegt partijleid­er Katja Kipping. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname