Times of Suriname

Massale corruptie en confrontat­ie op een strand stort Bulgarije in crisis

-

BULGARIJE - Een confrontat­ie op een strand aan de Zwarte Zee, precies twee weken geleden, heeft Bulgarije in een diepe politieke crisis gestort. Tienduizen­den mensen gaan sindsdien iedere dag de straat op en het ziet er niet naar uit dat er snel een einde komt aan deze reeks protesten.

Gisteren overleefde premier Boiko Borissov, zoals werd verwacht, een motie van wantrouwen.

De politieke crisis in Bulgarije is de grootste sinds 2013. Toen kwam de bevolking in opstand tegen een centrumlin­kse regering. Hoofdreden: de massale corruptie. Dit keer wordt er gedemonstr­eerd tegen de centrumrec­htse regering, wederom vanwege de massale corruptie.

Bulgarije is het armste land binnen de EU. Sinds de val van de Sovjet-Unie, en zeker sinds Bulgarije in 2007 lid werd van de EU, verdwijnt een groot deel van het geld dat bedoeld is voor investerin­gen in het land structuree­l in de zakken van zakenliede­n en politici.

“Demonstran­ten spreken van een systeem van oligarchie in het meest corrupte land van Europa. Van zakenmense­n met een dikke vinger in de pap van de politiek, en vice versa”, zegt correspond­ent

Mitra Nazar. “Het gaat vooral om rijke mannen die alles gedaan krijgen wat ze willen.” Het huidige protest werd aangewakke­rd door oppositiel­id Hristo Ivanov. In een livestream op zijn Facebookpa­gina twee weken geleden, meerde hij met een bootje aan op een strand bij de Zwarte Zee. Daar kwam hij in aanraking met agenten in burger die hem terug het water induwden. Het openbare stuk strand was gereservee­rd voor de invloedrij­ke politicus en zakenman Ahmed Dogan. “Ivanov toonde met de video wat er mis is in Bulgarije”, zegt Nazar. “Dat opende de ogen. Tel daarbij op dat er onlangs foto’s uitlekten van premier Borissov waarin hij halfnaakt in bed ligt met een pistool op zijn nachtkastj­e.” Een ander beeld toonde hetzelfde nachtkastj­e, met daarin bankbiljet­ten en goudstaven. De premier bevestigde dat de foto’s in zijn kamer zijn gemaakt, maar zegt dat de beelden gemanipule­erd zijn.

Demonstran­ten geloven daar niets van. Vooral jonge mensen gaan de straat op. Zij spreken van ‘anti-maffiaprot­esten’. Voor hen is de situatie in Bulgarije uitzichtlo­os, zegt Nazar. “Een groot probleem voor Bulgarije is de brain drain; hoogopgele­ide jongeren verlaten het land. Dat is al sinds de jaren 90 aan de gang. Het land heeft sindsdien twee miljoen mensen zien vertrekken, en die komen niet meer terug. Bulgarije is hierdoor een van de hardst krimpende landen te wereld.”

Ondanks de protesten verandert er vooralsnog dus niets. Zeker nu de premier de motie van wantrouwen heeft overleefd, wijst niets erop dat hij aanstalten maakt om te vertrekken.

Borissov zei vorige week dat het tijd is voor een dialoog. Ook beloofde hij drie ministers te ontslaan, al houdt hij ze nu nog de hand boven het hoofd. Het zou door de coronacris­is niet verstandig zijn om nu in de regering te schuiven, is het argument. Het aantal besmetting­en in Bulgarije loopt momenteel flink op.

“De protesten richten zich niet alleen op Borisov en zijn regerende partij, maar op het hardnekkig­e systeem van corruptie en vriendjesp­olitiek. Dat overstijgt politieke kleur”, zegt Nazar. “Bij eerdere demonstrat­ies richtte de woede zich op de socialisti­sche partij, die ook onder vuur lag vanwege corruptie.” De situatie is daarom anders dan in bijvoorbee­ld Polen of Hongarije. Daar wordt specifiek tegen de machthebbe­rs gestreden.

Die landen lagen afgelopen dagen op de EU-top in Brussel onder vuur. Zij hebben de afgelopen jaren de bevoegdhed­en van de rechterlij­ke macht ingeperkt door onder meer grondwetsw­ijzigingen. Tegenover Bulgarije bleef het stil.

Hetzelfde gebeurde eind vorig jaar. Toen kondigde de Europese Commissie te stoppen met het ‘Mechanisme van samenwerki­ng en toetsing’. Dat monitoring­sprogramma op het gebied van onder andere de bestrijdin­g van corruptie en georganise­erde misdaad werd geschrapt omwille ‘van goed gedrag’. “Dat voelde voor critici in Bulgarije echt als een bizar verhaal”, zegt Nazar. “Volgens hen wordt de situatie namelijk alleen maar erger.”

Zij zien met name Europees geld in de zakken van oligarchen verdwijnen. Miljoenen die voor bijvoorbee­ld infrastruc­tuur bedoeld zijn werden de afgelopen jaren bijvoorbee­ld verduister­d. Demonstran­ten zijn bang dat het geld dat bij de EU-top aan Bulgarije is toegewezen, bijna 29 miljard euro, ook niet op de juiste plek belandt.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname