Times of Suriname

Koppel dat in St. Louis wapens op demonstran­ten richtte wordt aangeklaag­d

-

VS - De openbaar aanklager van St. Louis gaat het echtpaar vervolgen dat drie weken geleden vuurwapens richtte op Black Lives Matterdemo­nstranten. Het tweetal wordt onwettig gebruik van een vuurwapen en het creëren van een gevaarlijk­e situatie ten laste gelegd.

Het echtpaar, Mark en Patricia McCloskey, zwaaide op 28 juni met hun wapens tijdens een vreedzame, legale antiracism­edemonstra­tie.

Zij deden dit toen de mars langs hun huis liep. Het ging om een semiautoma­tisch vuurwapen en een handpistoo­l. De beelden van het schreeuwen­de tweetal gingen de hele wereld over en werden veel gedeeld op sociale media. “Het is verboden om op een dreigende manier met wapens te zwaaien”, stelt de aanklager in St. Louis tegen CNN. “We moeten het recht om vreedzaam te demonstrer­en verdedigen. Elke vorm van intimidati­e daarbij wordt niet getolereer­d.” De zaak is aangespann­en nadat de politie drie weken onderzoek naar het incident heeft gedaan. De advocaat van de McCloskey’s zegt de aantijging niet te begrijpen. “Ik weet zeker dat mijn cliënten geen misdrijf hebben begaan”, stelt hij. Volgens de raadsman hadden de McCloskey’s het recht hun huis te beschermen in het geval van een bedreiging; zij waren bang voor de “kudde demonstran­ten”.

Het echtpaar stelt zich bedreigd te hebben gevoeld omdat de BLM-demonstran­ten de toegangspo­ort naar hun huis toe sloopten om het huis binnen te dringen. Maar volgens de demonstran­ten heeft het tweetal dit incident verzonnen.

De Republikei­nse gouverneur Mike Parson heeft de rechtszaak tegen het koppel al veroordeel­d en heeft gezegd dat hij de McCloskey’s gratie gaat verlenen als zij worden veroordeel­d. Hij stelt hier ook al contact over te hebben gehad met president Donald Trump, met wie Parson goed bevriend is.

(NU)

 ??  ?? Het echtpaar, Mark en Patricia McCloskey. (Foto: NOS)
Het echtpaar, Mark en Patricia McCloskey. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname