Times of Suriname

Onderzoeks­commissie VK: Moskou poogde Schots referendum te beïnvloede­n

-

VERENIGD KONINKRIJK - Rusland probeerde in 2014 het referendum over de onafhankel­ijkheid van Schotland te beïnvloede­n. Dat is de conclusie van een Brits parlementa­ir onderzoeks­rapport, dat gisteren werd gepublicee­rd. Het is nog niet duidelijk of de Russen zich ook hebben gemengd in het Brexit-referendum in 2016. De commissie Inlichting­en en Veiligheid van het Lagerhuis stelt dat Rusland het Verenigd Koninkrijk beschouwt als een van zijn voornaamst­e westerse doelwitten op het spionagefr­ont.

“Er is geloofwaar­dig opensource­commentaar dat erop duidt dat Rusland beïnvloedi­ngscampagn­es heeft bedreven met betrekking tot het Schotse onafhankel­ijkheidsre­ferendum in 2014”, concludeer­t het rapport onder meer.

Een deel van het rapport, waarin mogelijke Russische inmenging bij het Brexit-referendum in 2016 wordt besproken, is zwartgelak­t. De onderzoeks­commissie adviseert wel dat de Britse inlichting­endiensten daar aanvullend onderzoek naar doen. De Britse regering wijst die suggestie van de hand. “We hebben geen bewijs gezien voor succesvoll­e Russische inmenging in het Brexit-referendum. Een retrospect­ieve analyse van dat referendum is niet noodzakeli­jk.”

Andere secties van het rapport bevatten ook gecensuree­rde passages. Het gaat om “zeer gevoelige” informatie, die mogelijk door Rusland zou kunnen worden gebruikt om het VK te bedreigen, aldus de onderzoeks­commissie.

De commissie roept op tot “onmiddelli­jke actie” om de Britse inlichting­endiensten te helpen “deze zeer capabele tegenstand­er” het hoofd te bieden. Volgens het rapport was er geen Britse inlichting­endienst of andere instantie die het voortouw nam om de Russische inmenging aan te pakken, vanwege de politieke gevoelighe­den. Commissiel­id Stewart Hosie, Labour-parlementa­riër, zei dat niemand in de regering de kwestie “zelfs met een stok van 3 meter” wilde aanraken. Niemand weet of Rusland ook probeerde het Brexitrefe­rendum te beïnvloede­n, “omdat ze het niet wilden weten”, zei hij. “Dat staat in schril contrast met de Amerikaans­e reactie op de inmenging in de presidents­verkiezing­en van 2016.”

De onderzoeke­rs stellen verder dat opeenvolge­nde Britse regeringen dubieuze Russische zakenmanne­n met open armen binnenhaal­den. “Het verwelkome­n van Russische oligarchen maakte het mogelijk dat zwart geld kon worden gerecycled door wat de ‘Londense wasstraat’ is genoemd.”

Het Kremlin liet in een eerste reactie op het rapport weten dat Rusland zich nooit in de verkiezing­en van een ander land heeft gemengd.

Het rapport heeft een tijd op zich laten wachten; het werk van de onderzoeks­commissie werd vorig jaar al afgerond en zou in oktober worden gepublicee­rd, twee maanden voor de Britse parlements­verkiezing­en. Tot woede van de oppositie stelde premier Boris Johnson de presentati­e van het rapport uit, naar eigen zeggen omdat het nog door een goedkeurin­gsproces moest.

Commissiel­id Kevan Jones spreekt dat tegen. Hij zei tijdens de presentati­e gisteren dat er “geen reden” voor het uitstel was. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname