Times of Suriname

Topviroloo­g: coronaople­ving in België gevolg van sociaal leven en vakanties

-

BELGIЁ De vooraansta­ande Belgische viroloog Marc van Ranst ziet twee oorzaken van de forse stijging van het aantal coronabesm­ettingen in zijn land: die is enerzijds te verklaren doordat mensen elkaar vaker zien, en anderzijds doordat zij terugkomen van vakantie, zei hij gisteren in gesprek met NU.nl.

Van Ranst adviseert de Belgische overheid over het coronaviru­s, zoals RIVMdirect­eur Jaap van Dissel dat in Nederland doet. Het aantal besmetting­en stijgt in België momenteel dagelijks met ongeveer tweehonder­d, vertelt Van Ranst in de NU.nl-podcast Dit wordt het nieuws.

De oorzaak van de opleving is “makkelijk te verklaren”, legt hij uit. “Er zijn twee verklaring­en. Eén: mensen denken dat de epidemie afgelopen is. Op 8 juni ging de horeca open en dat waren in België een beetje de bevrijding­sfeesten. Dan trekken we ons minder aan van het virus.”

“Het probleem is: het virus trekt zich nog wel iets aan van ons. Meer mensen zien elkaar, en dan krijg je een groter aantal besmetting­en.” Bovendien ziet Van Ranst “overal” dat mensen zich minder goed aan de coronarege­ls houden.

Als tweede factor noemt Van Ranst de reizen die mensen maken. “Mensen gaan op vakantie, zien weer andere mensen daar, gaan vaak feesten, en dan vergroot je ook de kans op overdracht van het virus.” Bovendien zien familieled­en elkaar in de vakantieti­jd vaker en gaan mensen met een dubbele nationalit­eit die naar een land buiten de Europese Unie zijn geweest, na thuiskomst niet altijd in quarantain­e. De opleving in België moet een wake-upcall zijn voor België en andere landen, zoals Nederland, aldus Van Ranst. “Het virus maakt heus geen onderschei­d tussen België en Nederland. Dan komen jullie ook wel aan de beurt.”

“Er is geen magische formule om dat tegen te houden. Ook in Nederland komen veel meer mensen samen dan een paar maanden geleden, en ook in Nederland komen mensen terug van hun reis. Het is een kwestie van tijd”, vreest Van Ranst.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname