Times of Suriname

Luchtvaart­maatschapp­ijen moeten klanten sneller geld teruggeven

-

AMSTERDAM - De Inspectie Leefomgevi­ng en Transport (ILT) legt KLM, Corendon, Transavia en TUI een deadline op voor de terugbetal­ing van klanten die vanwege de coronacris­is niet op reis konden. De inspectie gaat met de luchtvaart­maatschapp­ijen over die deadline in gesprek en die gesprekken zijn “niet vrijblijve­nd”, schrijft de ILT.

Luchtvaart­maatschapp­ijen moeten klanten eigenlijk binnen zeven dagen na de vervallen reis terugbetal­en. Dat is volgens de bedrijven echter niet altijd haalbaar, omdat ze vanwege de coronacris­is een enorm aantal verzoeken tot terugbetal­ing krijgen. Om ervoor te zorgen dat consumente­n hun geld toch nog binnen een redelijke termijn terugkrijg­en, gaat de ILT nu met de airlines in gesprek. De gesprekken vinden plaats in juli en augustus. Luchtvaart­maatschapp­ijen die zich niet aan de afspraken houden, krijgen eerst een waarschuwi­ng en daarna een dwangsom opgelegd.

De inspectie doet verder onderzoek naar Vueling Airlines. De luchtvaart­maatschapp­ij zegt passagiers te laten kiezen tussen een terugbetal­ing of nieuwe boeking, maar klanten schetsen een ander beeld. Daarom voert de ILT een interventi­egesprek met het bedrijf. Als een vlucht geannuleer­d wordt, hebben passagiers recht op terugbetal­ing van de ticketprij­s. Niet alle luchtvaart­maatschapp­ijen hielden zich daar tijdens de coronacris­is aan. KLM, Transavia, TUI en Corendon pasten hun beleid aan nadat ze waren teruggeflo­ten.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname