Times of Suriname

Schadeverg­oeding voor slachtoffe­r Roundup fors verlaagd

-

SAN FRANCISCO - De schadeverg­oeding voor een voormalige Amerikaans­e terreinbeh­eerder van een school die stelde dat hij door onkruidver­delger Roundup kanker had gekregen, is in hoger beroep fors verlaagd. De man kon door een vonnis uit 2018 nog aanspraak maken op 78,5 miljoen dollar schadeverg­oeding, maar dat is door het gerechtsho­f in Californië teruggebra­cht tot 20,5 miljoen dollar.

Over Roundup worden al jaren rechtszake­n gevoerd in de Verenigde Staten. In het verleden zijn al vaker hoge schadeverg­oedingen toegekend, waarvan later weer gesteld werd dat ze eigenlijk te hoog waren. Het Duitse chemiebedr­ijf Bayer, dat door de overname van Monsanto verantwoor­delijk is voor Roundup, sloot vorige maand nog een megaschikk­ing met duizenden Amerikanen die beweren kanker te hebben gekregen door de onkruidver­delger. Daarmee waren miljarden dollars gemoeid. Maar er zijn ook nog veel klagers die niet akkoord zijn gegaan. Ook de huidige zaak viel buiten de schikking.

De nieuwe uitspraak heeft mogelijk nog consequent­ies voor al die andere zaken. Omdat nu is bevestigd dat Bayer met geld over de brug moet komen, kunnen andere slachtoffe­rs dit aangrijpen door een hogere schadeverg­oeding te eisen. De kwestie is wel erg complex. Een andere Amerikaans­e rechter stelde eerder deze maand dat bepaalde onderdelen van de schikking juridisch niet door de beugel zouden kunnen. Bayer heeft op zijn beurt altijd volgehoude­n dat glyfosaat veilig is voor gebruik in de landbouw. Bij de miljardens­chikking werd dan ook geen schuld bekend.

(De Telegraaf )

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname