Times of Suriname

SPBA wil vervanging aannemers belast met rehabilita­tie pompgemaal Wageningen

-

NICKERIE - De Surinaamse Padieboere­n Associatie (SPBA) is van plan begin volgende week via districtsc­ommissaris Nisa Kurban-Baboe een petitie bestemd voor de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de president aan te bieden.

In de petitie zal de belangenor­ganisatie het verzoek doen om de twee aannemers die belast zijn met de uitvoering van de rehabilita­tie van het pompgemaal Wageningen te ontslaan van het project, en het werk te gunnen aan andere aannemers. Volgens de SPBA-voorzitter Harinanan Oemraw zijn de huidige aannemers ondeskundi­g. De SPBA eist dat er deskundige aannemers worden ingezet om het werk te klaren. Het kost de regering volgens Oemraw miljoenen SRD’s per jaar om de oude pompen die dateren uit de jaren 50 of 60 van de vorige eeuw met kunst en vliegwerk draaiende te houden. Hierdoor verdienen de aannemers alleen geld in plaats van het eigenlijke werk waarvoor zij zijn aangetrokk­en, uit te voeren. Terwijl de aannemers zo hun zakken vullen, kost het de rijstboere­n elk seizoen meer uitgaven om hun aanplant niet te verliezen. Ze geven extra uit om water te pompen. De SPBA zal volgens Oemraw ook vragen aan de regering om een onderzoek in te stellen naar de reden waarom het werk nog steeds niet is uitgevoerd.

De Middenstan­dspolder en enkele polders van Wageningen, zoals de Lijnen 1, 2 en 3 hebben momenteel een tekort aan water. Dit, omdat het pompgemaal van Wageningen niet draait, terwijl de Lijnen 4, 5, 6 en 7 een overschot aan water hebben. Dit is volgens Oemraw een groot probleem. Dit probleem is ontstaan doordat het pompgemaal Wageningen is ondergelop­en, waardoor ook de pompen deels onder water zijn komen te liggen. Om het waterprobl­eem waarmee de landbouwge­bieden in Wageningen en omgeving te kampen hebben op te lossen, had Oemraw een oplossings­model aangedrage­n.

De SPBA-voorzitter zegt aan de krant te hebben voorgestel­d om de loosleidin­g bij de TW brug door te steken, zodat het af te voeren water naar de aanvoerkan­alen kan stromen. Dit zal tot gevolg hebben dat de gebieden die een watertekor­t hebben water zullen krijgen, terwijl de gebieden waar er teveel water is, ‘leeglopen’. “We kunnen met niemand praten want de coördinato­r van LVV regio West is niet te bereiken”, zegt een bezorgde SPBAvoorzi­tter. Oemraw zegt de vorige week minister Prahlad Sewdien van LVV, schrifteli­jk hiervan op de hoogte te hebben gesteld. Oemraw geeft aan dat de toenmalige minister van LVV, Lekhram Soerdjan, begin 2019 het startsein had gegeven voor de rehabilita­tie van het pompgemaal waarbij drie nieuwe pompen die door een Indiase fabrikant geleverd zijn, de oude pompen zouden vervangen. “Het is al bijna tweeëneenh­alf jaar en er is nog niets gedaan. Er zijn twee aannemers daar die naar mijn mening al een deel van het geld hebben ontvangen en tot nu toe niets hebben gedaan”, zegt Oemraw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname