Times of Suriname

Demonstrat­ies in azc’s vanwege ongelijke behandelin­g asielaanvr­agen

-

ZWEELO - In een aantal asielzoeke­rscentra is onrust ontstaan onder de bewoners, omdat sommige asielzoeke­rs binnen een paar maanden een vluchtelin­genstatus krijgen terwijl anderen veel langer moeten wachten. De snellere afhandelin­g van sommige verzoeken is het gevolg van nieuwe regelgevin­g.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid besloot de procedure aan te passen toen bleek dat 14.000 asielzaken niet op tijd behandeld werden door een tekort aan medewerker­s. Om de achterstan­den voor 1 januari 2021 weg te werken, heeft de IND asielzaken in twee groepen gedeeld. Voor de groep van 14.000 asielzoeke­rs die asiel heeft aangevraag­d voor 1 april van dit jaar is een apart team opgericht, de Taskforce Dwangsomme­n. Asielzoeke­rs die na 1 april binnen zijn gearriveer­d worden zoveel mogelijk binnen de termijn van 6 maanden behandeld.

“Voor asielzoeke­rs die soms al tot anderhalf jaar wachten en van wie hun familie nog in het thuisland zit, is het vaak onbegrijpe­lijk”, zegt Vluchtelin­genwerk Nederland.

Zo ook voor Heveen uit de Syrische stad Aleppo. Ze kwam binnen in azc Ter Apel, maar zit al enige tijd nu in het Drentse Zweeloo “Ik ben hier nu vanaf september 2019, samen met mijn 3-jarige dochtertje. Haar vader is in Syrië waar het nog steeds oorlog is. En ik wacht hier al bijna een jaar, zonder enig uitzicht. En ik zie dan andere procedures wel sneller gaan. Mijn dochtertje is haar vader bijna vergeten. En zo lang ik niet eens wordt gehoord door de immigratie­dienst IND is er geen kans op gezinshere­niging.” Het Ministerie van Justitie begrijpt de frustratie maar benadrukt dat de werkwijze de achterstan­den moet wegwerken.

Frustreren­d is precies het woord dat de Syriër Abdul, die in het azc in het Friese Balk zit, gebruikt. “Ik zit hier sinds augustus 2019 en zie dat sommigen na zeven maanden wel een status krijgen, terwijl ik na bijna een jaar niet eens gehoord ben door de IND. In Nederland is toch iedereen gelijk voor de wet? Waarom moet de één dan zo lang wachten en mag een ander wel sneller deelnemen aan de Nederlands­e maatschapp­ij. Het is zo willekeuri­g.”

Het is de vraag of de nieuwe regeling wel goed wordt uitgelegd in asielzoeke­rscentra. De asielzoeke­rs die de NOS sprak zeggen dat ze er niet over op de hoogte zijn gesteld. De regeling wordt uitgelegd op de site van de IND. Dagelijks demonstrer­en asielzoeke­rs tegen de in hun ogen onrechtvaa­rdige behandelin­g. Zo is er vanmiddag een protest in Zweeloo. Woensdag werd in Balk en ook in Zweeloo betoogd.

Niet iedereen durft daaraan mee te doen uit angst dat dat hun asielproce­dure geen goed doet, zegt de Syrische Heveen. Volgens Vluchtelin­genwerk is er ook betoogd in de azc’s in Budel en Gilze. Staatssecr­etaris BroekersKn­ol werd in maart door de Tweede Kamer op haar vingers getikt, toen bleek dat de IND dit jaar 70 miljoen euro moet betalen aan asielzoeke­rs vanwege te trage asielproce­dures.

De staatssecr­etaris besloot de dwangsomme­n tijdelijk op te schorten waardoor er voorlopig geen sanctie staat op trage afhandelin­g van asielaanvr­agen. Daarnaast werd de procedure aangepast voor een snellere behandelin­g van de verzoeken tot asiel, in elk geval tot het eind van dit jaar.

(NOS)

 ??  ?? Demonstrer­ende asielzoeke­rs bij het azc in Zweelo. (Foto: NOS)
Demonstrer­ende asielzoeke­rs bij het azc in Zweelo. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname