Times of Suriname

OM eist twaalf jaar cel tegen douanier: ‘1.500 kilo cocaïne was topje ijsberg’

-

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren twaalf jaar cel geëist tegen douanier Hassan O. voor de invoer van cocaine in de Rotterdams­e haven. Een lading van 1.516 kilo is uiteindeli­jk onderschep­t, maar de officier van justitie betoogde dat dit slechts het “topje van de ijsberg lijkt”. De medewerker had de bewuste 13 februari 2019 een container, nog voordat het schip was aangemeerd, al aangemerkt

als

‘gecontrole­erd’.

“Zodoende was de verdachte in staat om containers waarvan hij wist dat daar verdovende middelen in zaten zonder daadwerkel­ijke controle door te laten. Hierdoor konden anderen deze container met cocaïne ongehinder­d ophalen”, aldus het OM. Er stond echter al een team agenten klaar in de haven na een melding over verdachte handelinge­n in de computersy­stemen.

Uit onderzoek naar de versleutel­de telefoon van de verdachte komt het beeld naar voren dat de man vaker expres ladingen heeft doorgelate­n. “De uiteindeli­jk onderschep­te container lijkt het topje van de ijsberg te zijn geweest”, aldus de officier van justitie.

Omdat de man is aangesteld om de grenzen te beveiligen, vindt het OM dat hij vertrouwen heeft beschaamd. “Een langdurige gevangenis­straf van twaalf jaar is dan ook gerechtvaa­rdigd.”

De Rotterdams­e haven heeft in de afgelopen jaren vaker te maken gekregen met corrupte douaniers. Een van de bekendste gevallen is die van douanier Gerrit G., die onlangs in hoger beroep opnieuw veertien jaar cel kreeg.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname