Times of Suriname

Bouwend Nederland: ‘Veiligheid wegen in gevaar door te weinig onderhoud’

-

DUIVENDREC­HT - De kans op ongelukken neemt toe doordat gemeenten en het Rijk te weinig aan het onderhoud van rijkswegen, fietspaden en viaducten doen, zo waarschuwd­e Maxime Verhagen van Bouwend Nederland gisteren in een interview met het AD.

Ook wegafsluit­ingen en verkeersin­farcten zullen toenemen, denkt de voorzitter van Bouwend Nederland, een belangenor­ganisatie van de bouwsector. “De situatie wordt met de dag ernstiger, gemeenten bezuinigen al jaren op het onderhoud van de infrastruc­tuur vanwege geldgebrek.”

De coronacris­is helpt ook niet echt mee, aldus Verhagen. “In een recente enquête gaf 41 procent van de gemeenten aan te gaan bezuinigen op het onderhoud.”

“We zijn hier geen België en dat wil ik graag zo houden”, aldus Verhagen. “Maar het is een tikkende tijdbom. De verslechte­ring gaat geleidelij­k. Veel viaducten en tunnels lopen tegen het einde van hun levensduur.”

Slechte fietspaden leiden nu al tot honderden tot duizenden slachtoffe­rs per jaar, zegt Verhagen. Meer slachtoffe­rs kan de gemeente geld gaan kosten, omdat die hun schade bij de gemeente gaan verhalen als slecht onderhoud de oorzaak is.

Bouwend Nederland pleit ervoor dat het Rijk de gemeenten 1 miljard euro per jaar extra geeft voor onderhoud. 1,4 miljard per jaar zou gebruikt moeten worden voor achterstal­lig onderhoud van de rijkswegen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname