Times of Suriname

Chicago haalt beeld Columbus weg na rellen

-

VS - De autoriteit­en in de Amerikaans­e stad Chicago hebben een beeld weggehaald van ontdekking­sreiziger Christoffe­l Columbus. Burgemeest­er Lori Lightfoot liet het monument in Grant Park verwijdere­n nadat protesten van activisten flink uit de hand waren gelopen, berichten lokale media.

Activisten houden Columbus verantwoor­delijk voor de onderdrukk­ing van inheemse inwoners van het continent. Bij demonstrat­ies bij het beeld, dat sinds 1933 in het stadspark stond, waren een week geleden 49 politiemen­sen en vier betogers gewond geraakt. Niet alle inwoners van Chicago zijn blij met het besluit van de gemeente. Het hoofd van een organisati­e voor Amerikanen van Italiaanse afkomst, de JCCIA, noemt de ontdekking­sreiziger uit Genua volgens NBC Chicago juist een symbool van hoop. “Ik kan garanderen dat Italiaanse Amerikanen hier niet blij mee zijn.”

Betogers keren zich op meer plaatsen in de wereld tegen beelden van omstreden figuren uit de koloniale periode. In het Britse Bristol is het beeld neergehaal­d van een slavenhand­elaar en in België moest de beeltenis van koning Leopold II het ontgelden. Hij wordt verantwoor­delijk gehouden voor een schrikbewi­nd in Congo.

In de VS zijn op meerdere plaatsen beelden van Columbus gevandalis­eerd, waaronder ook het beeld in Grant Park. Burgemeest­er Lightfoot had eerder nog gezegd die beeltenis van Colombus te willen laten staan. De gemeente heeft inmiddels ook een ander beeld van Columbus weggehaald.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname