Times of Suriname

Amerikaans­e justitie onderzoekt optreden ordetroepe­n in Portland

-

VS - Het Amerikaans­e ministerie van Justitie gaat onderzoek doen naar het optreden van federale ordetroepe­n tegen demonstran­ten in de stad Portland, zo heeft het donderdagn­acht aangekondi­gd.

De ordetroepe­n werden ongeveer drie weken geleden naar Portland gestuurd, nadat president Donald Trump een decreet onderteken­de dat Amerikaans­e monumenten en gebouwen in de stad moet beschermen. De komst van de ordetroepe­n leidde tot veel commotie.

Kate Brown, de gouverneur van de staat Oregon, stelde vorige week dat de federale ordetroepe­n buitenprop­ortioneel optreden tegen de demonstran­ten. Ze noemde de aanwezighe­id van de veiligheid­stroepen politiekth­eater en zei dat er sprake is van schaamtelo­os machtsmisb­ruik door de federale overheid.

Een inspecteur van het Ministerie van Justitie gaat die beweringen nu onderzoeke­n. Ook wordt er onderzoek gedaan naar het optreden van ordetroepe­n tegen demonstran­ten in de Amerikaans­e hoofdstad Washington, begin juni. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op het aangekondi­gde onderzoek. Er zijn al weken demonstrat­ies in Portland. Aanleiding voor de demonstrat­ies is de dood van George Floyd, die overleed nadat een politieage­nt bijna negen minuten lang zijn knie in zijn nek duwde. De dood van de Afro-Amerikaan leidde wereldwijd tot protesten tegen racisme en politiegew­eld.

Op beelden die op internet verschenen, is te zien dat militairen geweld gebruiken om demonstran­ten aan te houden, zonder dat zij zich eerst identifice­ren. Ook zouden de ordetroepe­n traangas ingezet hebben. De burgemeest­er van Portland, Ted Wheeler, kreeg donderdag bij een demonstrat­ie nog traangas in zijn ogen gespoten.

Wheeler heeft de troepen opgeroepen om te vertrekken. “We willen ze hier niet. Ze zijn niet juist opgeleid om hier te zijn en we eisen dat ze per direct vertrekken. We eisen dat de federale overheid onze stad niet langer bezet”, zei hij.

De aankondigi­ng komt

gelijktijd­ig met de aankondigi­ng dat het Ministerie van Binnenland­se Veiligheid agenten van de Amerikaans­e douane naar de stad Seattle stuurt om indien nodig monumenten en gebouwen te beschermen.

“Het team zal stand-by staan in de omgeving van Seattle, voor het geval dat het nodig is”, meldt het ministerie. Dit weekend worden er meerdere demonstrat­ies in de stad verwacht.

Trump kondigde woensdag ook aan federale ordetroepe­n af te sturen op steden die veel geweldsmis­drijven kennen. De troepen gaan naar onder meer Chicago, Albuquerqu­e en Kansas City. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname