Times of Suriname

Onafhankel­ijk onderzoek naar dodelijkst­e schietpart­ij ooit op Canadese bodem

-

CANADA - Canada heeft een onafhankel­ijk onderzoek aangekondi­gd naar de dodelijkst­e schietpart­ij ooit in het land. Ook wordt bekeken of de reactie van de politie op de moordparti­j, waarbij 22 mensen werden gedood, voldoende was.

Een panel van drie experts zal de brandstich­tingen en de schietpart­ijen in Nova Scotia onderzoeke­n. Die eindigden toen de politie de schutter neerschoot na een klopjacht van 13 uur. Een conceptrap­port moet in februari 2021 verschijne­n, zei Bill Blair, minister van Openbare Veiligheid.

De moordparti­j, die begon in de nacht van 18 april, werd uitgevoerd door een man die werd geïdentifi­ceerd als de 51-jarige Gabriel Wortman. De autoriteit­en zeiden dat hij een politie-uniform droeg, in een nep-politieaut­o reed en verschille­nde wapens bij zich had.

In de nasleep van het bloedbad kondigde de Canadese premier Justin Trudeau een verbod op aanvalswap­ens van militaire kwaliteit aan.

Blair vertelde journalist­en dat hij verwacht dat het onderzoek een beter beeld geeft van het bloedbad en zal leiden tot ‘concrete aanbevelin­gen zodat we dergelijke tragedies in de toekomst kunnen helpen voorkomen’.

Het onderzoek zal ook kijken naar de communicat­ie van de politie. Die kreeg flinke kritiek omdat deze socialemed­iaplatform Twitter had gebruikt om het publiek te waarschuwe­n dat een gewapende verdachte vrij rondliep, in plaats van een formele noodwaarsc­huwing te geven.

Ook zal worden bestudeerd welke rol huiselijk geweld heeft gespeeld in de aanloop naar de moordparti­j. Het bloedbad begon toen de verdachte zijn vriendin sloeg. Zij wist te ontsnappen en uiteindeli­jk te overleven.

Het eindrappor­t wordt verwacht in augustus 2021.

(HLN)

 ??  ?? De 51-jarige Gabriel Wortman (rechts) is verantwoor­delijk voor de grootste moordparti­j op Canadese bodem. (Foto: HLN)
De 51-jarige Gabriel Wortman (rechts) is verantwoor­delijk voor de grootste moordparti­j op Canadese bodem. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname