Times of Suriname

Duitse studie: “Honden kunnen al na paar dagen training coronaviru­s opsporen”

-

DUITSLAND Honden kunnen al na enkele dagen training mensen identifice­ren die besmet zijn geraakt met het coronaviru­s. Dat zeggen onderzoeke­rs van een universite­it in Hannover, die samenwerke­n met de Duitse strijdkrac­hten.

Acht honden van de Bundeswehr kregen gedurende een week speciale training op een militaire basis in Ulmen (NoordrijnW­estfalen). Het lukte de dieren daarna in veel gevallen het virus te identifice­ren in het speeksel van mensen.

De meer dan duizend monsters zouden in 94 procent van de gevallen correct zijn geïdentifi­ceerd.

“We denken dat dit komt doordat de stofwissel­ing in de lichamen van zieke mensen compleet verandert”, zei één van de wetenschap­pers.

De honden kregen de monsters geheel willekeuri­g aangeboden. Zowel hun baasjes als de wetenschap­pers wisten niet welke van de stalen corona-geïnfectee­rd waren. De honden konden 83 procent van de positieve monsters onderschep­pen en 96 procent van de negatieve monsters. De viervoeter­s kregen beloningen bij juiste resultaten.

De onderzoeke­rs denken dat honden in de toekomst mogelijk ingezet kunnen worden om besmette mensen op te sporen bij bijvoorbee­ld grensoverg­angen of tijdens sportevene­menten. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname