Times of Suriname

Certificer­ingsperike­len te wijten aan SLM

CASAS:

-

PARAMARIBO CASAS heeft continu naar mogelijkhe­den gezocht om het certificer­ingsproces te doen vlotten, maar slechte planning en continu niet nakomen van verplichti­ngen door de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij (SLM) hebben ertoe geleid dat het certificer­ingsproces stagnatie heeft ondervonde­n.

Dit zegt CASAS-directeur Anjulio Wolff naar aanleiding van diverse berichten in de media aangaande het Boeing 777-certificer­ingsproces, waarbij niet geschroomd is om jegens de CASAS en haar personeel onterechte beschuldig­ingen en onwaarhede­n te uiten.

Wolff: “Om internatio­naal commerciee­l te kunnen opereren, is het noodzakeli­jk dat de luchtvaart­maatschapp­ij wordt gecertific­eerd conform internatio­nale burgerluch­tvaartstan­daarden. Na de aankondigi­ng van de SLM in juni 2019 dat zij zou overstappe­n op een Boeing 777-operatie, ter vervanging van de Airbus A340, heeft de maatschapp­ij een planning gepresente­erd, waarbij het voornemen was om het certificer­ingsproces eind oktober 2019 af te hebben. Dit proces heeft de CASAS meteen aangevange­n, echter bleek dat het vliegtuig niet beschikbaa­r was en uiteindeli­jk pas op 17 december 2019 in Suriname aankwam. Vanwege onderhoud dat nog verricht moest worden aan het vliegtuig, is het pas op 20 maart 2020 in luchtwaard­ige staat aan CASAS gepresente­erd, waarna een bewijs van luchtwaard­igheid werd verstrekt.

Op verscheide­nde momenten gedurende het proces heeft CASAS buitenland­se technische expertise ingehuurd om haar bij te staan, echter heeft ze dit steeds moeten afzeggen of verschuive­n omdat de SLM nog niet zover was. Met de COVID-19-pandemie is het nu stukken moeilijker de expertise die toen aangetrokk­en was, beschikbaa­r te krijgen. Vermeldens­waard is dat de SLM coûte que coûte gebruik wenst te maken van een flight simulator in Miami, die momenteel het epicentrum is van de COVID-19-uitbraak in de VS en waar de door de CASAS ingehuurde technische expertise dus niet naartoe wenst. Dit, terwijl er flight simulator-mogelijkhe­den zijn op andere locaties in de VS en wereldwijd.

Op 16 mei dit jaar vond een noodevacua­tiedemo plaats, waarbij de maatschapp­ij moest demonstrer­en dat zij de nooduitgan­gen voorzien van slides kan opendoen binnen 15 seconden. Dat is niet gehaald en de SLM heeft dus op dit onderdeel gefaald. De planning om de noodevacua­tie opnieuw te doen, liep vertraging op, omdat de SLM aanvankeli­jk gepland had het vliegtuig voor drie dagen te sturen naar Frankfurt,

Duitsland, voor verplicht onderhoud, maar uiteindeli­jk bleef het vliegtuig drie weken langer vanwege onvoorzien­e technische problemen die verholpen moesten worden. Het is frappant dat deze vertragend­e factoren gedurende het certificer­ingsproces niet door de directie van de SLM worden aangehaald. Toegevoegd hieraan kan worden dat de SLM steeds het noodevacua­tieplan heeft gewijzigd, hetgeen gepaard ging met tijdverlie­s. De laatste keer stelde de SLM voor om zes cabinepers­oneelslede­n te plaatsen bij acht nooduitgan­gen, hetgeen tijdrovend­e discussies tot gevolg had om de maatschapp­ij te overtuigen dat dit niet geacceptee­rd kan worden. Idem ook voorstelle­n waarbij de maatschapp­ij tijdens commerciël­e (passagiers/vracht) vluchten de demonstrat­ies wenst te doen. Let wel, wij praten hier over vliegveili­gheid!

Voorts valt ook op dat de SLM nalaat te vermelden dat technici van de maatschapp­ij nog de nodige EDTOtraini­ng moeten ondergaan, en dus niet klaar zijn om het vliegtuig voor de EDTOdemons­tratievluc­hten vrij te geven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname