Times of Suriname

Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij. Oerbron van het leven

Ingezonden

-

Enkele dagen terug werd de gemeenscha­p opgeschrik­t met een artikel in Suriname Herald afkomstig van een medewerker van de SWM over misstanden in het bedrijf. Voor mij als rechtgeaar­de Surinamer en columnist de aanleiding om een kijkje te gaan nemen in de keuken van dit bedrijf. Meer nog vanwege de fascinatie die ik heb voor water en de fundamente­le rol die dit product vervult in onze samenlevin­g. De algemeen directeur, Marlon Oosterling, was ingenomen met mijn verzoek en nodigde mij uit voor een presentati­e.

Presentati­e

In een zakelijke en goed geoutillee­rde werkomgevi­ng, kreeg ik een indruk over de ernst, de wil en de vastberade­nheid van dit bedrijf en haar gedreven manager. Deze uitstralin­g vormt de essentiële basis voor de realisatie van de voornaamst­e doelstelli­ng, namelijk zorgdragen dat in de verste uithoeken van Suriname schoon drinkwater uit de kraan komt. In zijn periode als directeur van de SWM blijkt dat er honderden kilometers aan leidingen zijn aangelegd. Een directeur die doet wat hij heeft beloofd bij zijn aanstellin­g, schoon drinkwater leveren tegen een prijs die de laagste is in het Caraibisch Gebied. Een no- nonsense man die met een open vizier en zelverzeke­rd dit gesprek is aangegaan gebruikmak­end van stapels dossiers waarin ik een kijkje mocht nemen. Zijn beleid en overtuigin­gskracht staan garant voor het sucses van dit bedrijf.

Scepsis

Waar mensen bezig zijn met iets wat op zekere hoogte ongrijpbaa­r is, zijn er sceptici. En daar is op zich helemaal niets op tegen. Het houdt mensen scherp en maakt dat mensen zich door gaan ontwikkele­n. Maar voor sceptici ook een leerschool, een school om niet op voorhand altijd uit te gaan van iets wat niet of slechts deels aantoonbaa­r is, maar het gewoon te ondergaan met een open vizier. Vertrouwen op je eigen zintuigen en je intuitie. Mocht dat alles toch net iets teveel gevraagd zijn, dan kan jij je altijd nog bedenken wat je te verliezen hebt, door ergens open voor te staan zonder keihard bewijs. Als het antwoord niets oplevert, waarom dan niet proberen je te wenden tot de persoon in kwestie in plaats voor te kiezen om insinueren­de berichten de wereld in te sturen. Als directeur is het nou eenmaal moeilijk om naar de pers te stappen om het te ontzenuwen.

Stuurgroep

Vanwege het feit dat we bij de SWM te doen hebben met een directeur/manager die meer uit zijn personeel en data wil halen, heeft hij een stuurgroep van deskundige­n samengeste­ld die een overzicht moest produceren vanaf zijn aantreden als directeur. Als manager weet je intuitief dat je veel meer uit je eigen data en externe data kan halen. Ook weet je dat de kwaliteit van beslissing­en op alle niveaus aanzienlij­k kan verbeteren door die data slim te gebruiken. Als iedereen in de organisati­e het datagedrev­en sturen, het leren, continu verbeteren en inoveren omarmt, zullen medewerker­s er uiteindeli­jk allemaal wijzer van worden. Ook dat is geen schokkende constateri­ng. En als je geen onderdeel bent van de stuurgroep, wil dat niet zeggen dat de leiding in deze de directeur iets te verbergen heeft.

Middels de presentati­e heb ik als columnist inzage gehad in de stukken en de vele projecten die onder de bezielende leiding van deze manager tot stand zijn gekomen. De SWM haalt haar opbrengste­n slechts uit de verkoop van water. Het bedrijf heeft tussen 2016 en 2020 een enorme ontwikkeli­ng meegemaakt en heeft het allemaal moeten doen uit eigen middelen. Deze inspanning­en hebben als doel gehad om de drinkwater­voorzienin­g naar de gemeenscha­p toe te verbeteren. De tariefsaan­passingen in de jaren 2016 tot en met 2017 hebben voor wat verlichtin­g gezorgd, maar werden door de stijging van de wisselkoer­s weer teniet gedaan. De opbrengste­n uit de verkoop van water blijken niet voldoende te zijn om de financiële kosten te dekken. Het bedrijf heeft haar bestaansre­cht voor een groot deel te danken aan de inspaninge­n en de creativite­it van directeur Marlon Oosterling. Ondanks het feit dat hij in zijn periode

advertenti­e geen subsidie van de overheid heeft ontvangen, wist hij ervoor te zorgen dat de gemeenscha­p dagelijks schoon drinkwater uit de kraan keeg en nog steeds krijgt. Een prestatie die genoemd mag worden. Dit gebeurde allemaal onder leiding van een bevlogen manager, uiteraard bijgestaan door een team van gemotiveer­de werknemers. Waar vorige bestuurder­s van het bedrijf het konden doen met subsidie van de overheid, heeft Marlon Oosterling vanaf 2016 het zonder moeten doen. Het is passen en meten geweest om het hoofd boven water te houden. Desondanks vloeit er dagelijks water uit de kraan. Ode aan de creativite­it die door directie en personeel aan de dag zijn gelegd.

Het door de IDB gefinancie­rde Castalia-rapport dat bestemd was voor het doorlichte­n van het bedrijf, is tot tevredenhe­id van de leiding met sucses afgerond. Met betrekking tot de jaarrekeni­ngen moet worden opgemerkt, dat toen de heer Marlon Oosterling in 2016 het roer overnam, de jaarrekeni­ngen vanaf 2013 geproducee­rd dienden te worden. Vanwege technische problemen heeft 2013 langer op zich laten wachten dan gebruikeli­jk is. Inmiddels zijn de jaarrekeni­ngen over de jaren 2014 en 2015 aan de CLAD aangeboden en is men voortvaren­d bezig met de jaren 2016 tot en met 2018 . De berichten die door een niet bij naam te noemen medewerker naar de pers zijn gestuurd als zou de stuurgroep bezig zijn zaken te verdoezele­n, berusten volledig op science fiction en fiction science-verhalen. Het is inmiddels bekend welk personeels­lid hierachter schuilgaat en wat zijn beweegrede­nen zijn geweest om het bedrijf en de leiding in diskrediet te brengen.

Slot

Ik heb door mijn artikel heen geprobeerd aan te tonen hoe de stelselmat­ige voorkeur voor bepaalde waarden, gerichthei­d en gedragspat­ronen hebben geleid tot deze zinloze aktie van een persoon die vrijwel blind is geworden voor de levensgeva­arlijke onevenwich­tigheid van het systeem van waarden van waaruit hij heeft gehandeld.

S. Zaalman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname