Times of Suriname

Dalend geboorteci­jfer slechts deels veroorzaak­t door flexwerken en studeren

-

DEN HAAG - Het geboorteci­jfer in Nederland daalt slechts in beperkte mate doordat vrouwen meer flexwerken en vaker zijn gaan studeren, bleek gisteren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het instituut noemde flexwerken en studeren in eerder onderzoek als belangrijk­e factoren voor het krijgen van kinderen. Flexwerker­s zouden bijvoorbee­ld minder snel een kind willen dan iemand met een vast contract, omdat zij mogelijk een lager inkomen en een onzekerder bestaan hebben. Ook studenten zouden - om deze redenen later beginnen aan het krijgen van kinderen.

Als het aantal studerende vrouwen en vrouwen met flexcontra­cten sinds 2010 stabiel was gebleven, dan waren er 2.093 meer kinderen geboren dan de 169.000 die in 2018 ter wereld zijn gekomen, berekende het CBS. De factoren veroorzake­n omgerekend een afname van 0,021 kinderen per vrouw. Een klein effect, aldus het instituut.

De daling van het geboorteci­jfer kan volgens het CBS verschille­nde oorzaken hebben. Onder meer de afgenomen vastigheid in relaties, ontwikkeli­ngen op de huizenmark­t, het gestegen opleidings­niveau van vrouwen en een veranderin­g van opvattinge­n over het krijgen van kinderen kunnen volgens het CBS een rol spelen. De factoren spelen wel een grote rol in de leeftijdsc­ategorie 21- tot 33-jarigen, schrijft het CBS. In die leeftijdsc­ategorie ziet het instituut een significan­t verschil tussen het aantal kinderen van vrouwen met een flexibel contract en vrouwen die studeren. Boven de 33 jaar is dat verschil echter kleiner. Het CBS stelt daarom dat het voornameli­jk om een‘uitsteleff­ect’ gaat.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname