Times of Suriname

Drie militairen veroordeel­d voor aanranding op basis Den Helder

-

DEN HELDER - Drie militairen hebben gisteren straffen opgelegd gekregen voor hun aandeel in aanranding van een collega op de marinebasi­s in Den Helder. De straffen variëren van vier maanden militaire detentie tot een taakstraf van 120 uur. Het slachtoffe­r werd op 17 mei 2018 over een tafel gedrukt en naar de grond gewerkt. De mannen sloegen hem met een geslachtsd­eel en maakten seksuele bewegingen tegen zijn lichaam. De rechtbank zegt dat daar pesterijen en intimidati­es aan voorafging­en.

De 35-jarige sergeant krijgt de hoogste straf, omdat hij het slachtoffe­r ook heeft gedwongen te doen alsof hij een hamer pijpte. Ook gaf hij een 28-jarige matroos de opdracht zijn broek uit te trekken op korte afstand van het slachtoffe­r, wat zich juridisch vertaalt in het bevelen van een mindere tot het plegen van een misdrijf.

De militaire kamer noemt het ‘bijzonder ernstig dat de 35-jarige sergeant de initiatief­nemer was’. Hij krijgt vier maanden militaire detentie, wat inhoudt dat de straf ondergaan moet worden in een militair penitentia­ir centrum.

Een 29-jarige korporaal krijgt drie maanden militaire detentie opgelegd voor zijn rol. Over hem zegt de rechtbank ook dat hij zijn verantwoor­delijkheid als meerdere niet heeft nageleefd. De 28-jarige matroos krijgt een taakstraf van 120 uur opgelegd voor het uittrekken van zijn broek en de betrokkenh­eid bij de aanranding. Het slachtoffe­r krijgt een schadeverg­oeding van 2.500 euro.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname