Times of Suriname

Amsterdam maakt meer ruimte op straat vanwege coronaviru­s

-

AMSTERDAM - Omdat het drukker wordt in de stad past Amsterdam op een aantal plekken de verkeerssi­tuatie aan om meer ruimte te creeren.

Zo zijn auto’s, brom- en snorfietse­n niet meer welkom in de Haarlemmer­straat en -dijk om het voor voetganger­s en fietsers makkelijke­r te maken voldoende afstand te houden. Op de Museumbrug krijgen voetganger­s het fietspad erbij en schuiven fietsers op naar de rijbaan, waardoor het voor auto’s eenrichtin­gsverkeer wordt.

Volgens de gemeente is het vooral in de vaak krappe straatjes in de binnenstad een uitdaging om 1,5 meter afstand te houden. Daarom wordt op plaatsen waar onvoldoend­e plek is voor alle weggebruik­ers de ruimte nu anders ingericht. Vorige week gebeurde dat ook al in een aantal andere straten in de stad en deze maatregel wordt nu uitgebreid, maakte de gemeente maandag bekend.

Naast de Haarlemmer­straat en -dijk, waar verder onder meer de voetpaden eenrichtin­gsverkeer worden en alle autoparkee­rplekken tijdelijk worden opgeheven, en op de Museumbrug wordt in augustus ook de verkeerssi­tuatie in de Rijnstraat aangepast.

Eerder trof de gemeente al andere maatregele­n om de drukte in de stad, onder meer door de komst van dagjesmens­en en toeristen, beter te beheersen. Zo kan in de Kalverstra­at eenrichtin­gsverkeer worden ingesteld voor winkelend publiek of kan de straat indien nodig zelfs even worden afgesloten. Ook op de Wallen gelden allerlei regels, zoals een verbod op de verkoop van alcohol in winkels, eenrichtin­gsverkeer en afsluiting bij grote drukte. Extra handhavers en hosts moeten in de binnenstad toezien op naleving van de coronarege­ls.

Het aantal coronabesm­ettingen in de omgeving van Amsterdam is maandag flink gestegen ten opzichte van een dag eerder. Waar zondag nog 2,7 op de 100 duizend mensen positief getest werden, waren dat er gisteren 4,4. Dat valt af te leiden uit het coronadash­board van de Rijksoverh­eid.

In Amsterdam waren zondag 29 coronageva­llen. Gisteren werden 47 mensen positief getest.

Landelijk zijn er iets minder mensen positief getest op het virus dan zondag: 205 tegenover 214. Maandag werden landelijk 1,2 op de 100 duizend mensen positief getest. Dat getal is hetzelfde gebleven. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname