Times of Suriname

Orkaan Douglas bedreigt Hawaï

-

VS Orkaan Douglas in de Stille Oceaan bedreigt de eilanden van de Amerikaans­e staat Hawaï. Het Amerikaans­e Nationale Orkaancent­rum (NHC) heeft aangekondi­gd dat de cycloon zondag en in de nacht naar maandag met windsnelhe­den van 140 kilometer per uur over de eilanden raast of net aan ze voorbij gaat. Er worden hoge en potentieel vernietige­nde golven, zware regenval en gevaarlijk­e stormvloed­en voorspeld. Er zijn hulpgoeder­en geleverd aan het eiland Maui ter voorbereid­ing op de storm. De autoriteit­en drongen er bij de inwoners op aan om thuis te blijven en de straten zoveel mogelijk te mijden. Het Rode Kruis in Hawaï zei dat het zich voorbereid­de op de orkaan.

Hanna, de eerste orkaan van het seizoen dit jaar, bereikte zaterdag de Amerikaans­e staat Texas. De orkaan van niveau één raakte de kust met windsnelhe­den tot 150 kilometer per uur, aldus het NHC. Daarna zwakte Hanna af tot een tropische storm. Het weerbureau verwacht dat de storm maandag zal oplossen.

Hanna bracht zware regenval met zich mee. CNN meldde dat in het zuiden van Texas de stroom in meer dan 250.000 huishouden­s was uitgevalle­n. Een haven in de kustplaats Corpus Christi is beschadigd, meldde de lokale omroep KRIS.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, had voor tal van gebieden de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. De coronapand­emie bemoeilijk­t het werk van de hulpverlen­ers tijdens de storm volgens Abbott, melden Amerikaans­e media. “Deze uitdaging is gecomplice­erd en wordt nog groter als je bedenkt dat de storm door een gebied in de staat gaat dat het hardst wordt geraakt door COVID19.”

Volgens de Johns Hopkins University zijn in Texas meer dan 5000 mensen gestorven aan de gevolgen van het longvirus.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname